Станишев: Референдумите трябва да са нещо нормално, не нещо извънредно

Станишев: Референдумите трябва да са нещо нормално, не нещо извънредно
Председателят на левицата Сергей Станишев раздава информационни листовки за референдума до входа на метростанция НДК. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Референдумите в България трябва да са нещо нормално, а не нещо извънредно, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, като призова гражданите да гласуват в националното допитване на 27 януари.

Председателят на левицата Сергей Станишев раздава информационни листовки до входа на метростанция НДК, предаде БГНЕС.

Лидерът на социалистите дори влезе в дебати с някои от минаващите в района граждани за смисъла на референдума и за причините първото национално допитване до гражданите в демократичната история на България да е именно свързано с проекта за АЕЦ „Белене".

„Когато събирахме подписката за АЕЦ „Белене", изключително много хора се подписаха не само, защото са „за" изграждането на АЕЦ „Белене", не само защото са „за" изграждането на нова ядрена централа, а защото принципно казаха „властта трябва да ни пита, трябва ние да имаме възможност да определяме политиката на държавата"," подчерта Сергей Станишев.

Той припомни, че дори 20% избирателна активност би била успех, защото темата отново ще влезе в дневния ред на държавните институции.

„Тя се връща в парламента и това ще бъде конкретен резултат," посочи Сергей Станишев.

Според политика ежедневно в публичното пространство се тиражират лъжи за ядрената енергетика, АЕЦ „Белене", цената на централата и цената на тока.

„Хората имат възможност чрез информационните брошури да получат достоверна информация, да видят дебатите по медиите и в крайна сметка те да определят позицията на страната по този важен въпрос," смята Сергей Станишев.

Той попита защо трябва да приеме да участва в дебат по темата именно с лидера на ДСБ Иван Костов.

„Те търсят своя политически успех, а ние търсим да има референдум и се стараем максимално да говорят експерти, за да чуят хората обективната истина, защото това искат гражданите," заяви той и изтъкна, че реалният опонент на БСП е ГЕРБ.

Относно работата на парламентарната анкетна комисия за АЕЦ „Белене", Сергей Станишев коментира, че това Народно събрание има най-много анкетни комисии, които не дават смислен резултат.

„Ясно е, че тази комисия е направена политически, за да бъде инструмент срещу референдума, защото ги е страх. Нас не ние е страх от истината и фактите," заяви Сергей Станишев.

#Сергей Станишев #председател на БСП #АЕЦ „Белене" #ядрена енергетика #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници