Кунева поиска Борисов да изчисти „мъртвите души“ от избирателните списъци

Кунева поиска Борисов да изчисти „мъртвите души“ от избирателните списъци
В Пловдив Меглена Кунева посочи, че „мъртвите души“ са отговорност на правителството на ГЕРБ, но постави на себе си като „свръхзадача“ провеждането на честни избори. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов да поеме отговорност за изчистването на „мъртвите души“ от избирателните списъци, призова лидерът на Движение „България на гражданите“ Меглена Кунева.

В неделя един от членовете на партията – Христо Ангеличин, информира, че в избирателните списъци за референдума има 950 000 „мъртви души“.

„Защо, след като ГЕРБ обещаха, че ще променят Изборния кодекс достатъчно рано и ще се откажат от „лошите практики“ от предходните избори, днес, шест месеца преди изборите, още сме с тези „мъртви души“ в списъците“, попита Меглена Кунева, цитирана от БГНЕС.

Тя посочи, че „мъртвите души“ са отговорност на правителството на ГЕРБ, но постави на себе си като „свръхзадача“ провеждането на честни избори.

„За нас е важно да спечелим изборите честно. Купени и нечестни гласове няма да допусна – никакви и по никакъв повод, под никакви условия“, категорична бе Меглена Кунева.

Според нея „неизчистените“ избирателни списъци позволяват големи измами при гласуването.

Бившият еврокомисар напомни, че през следващите 5 г. в България ще се провеждат избори и призова избирателните списъци да бъдат последователно изчиствани от фигуриращите в тях гласоподаватели, които на практика не съществуват, а техните гласове се оказват инструмент за манипулация на резултатите.

„Хайде всяка година да изчистваме списъците, крачка по крачка, от тези 950 000 „мъртви души“. Да започнем от предстоящите парламентарни избори. Ние няма да спрем, докато този проблем не бъде решен“, допълни лидерът на Движение „България на гражданите“.

Организационният секретар на партията Калин Томов призова обществото да превърне в кауза провеждането на честни избори, а премиера – да не остава безучастен към казуси като „Марковска“ и „Дюнигейт“.

Меглена Кунева отново обясни и причините, поради които партията призовава за бойкот на референдума.

„Възмущават ме фарсът и фалшът – въпросът на предстоящото допитване е неясен, няма въпрос“, коментира тя.

Меглена Кунева съобщи още, че партията й е в процес на представяне на управленската си програма, която ще постави акцент върху икономическия растеж.

По думите й важно е на „шестата година от членството си в ЕС България да усвоява значително по-успешно евросредствата и да се сравнява с държави като Полша, а не с първата година на членството си, когато е било нормално усвояването да е ниско“.

„Поемам ангажимент да удвоим усвояването на евросредствата през управленския мандат на Движение „България на гражданите“, посочи Меглена Кунева.

#Меглена Кунева #Движение „България на гражданите" #ГЕРБ #Бойко Борисов #премиер на България #избирателни списъци #парламентарни избори #референдум #Калин Томов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници