Георгиев: Уволниха ме, за да разграбят Дунавската агенция

Георгиев: Уволниха ме, за да разграбят Дунавската агенция
„Уволниха ме, за да може АППД да бъде разграбена", каза Георгиев на пресконференция в Русе в петък. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав" (АППД) в Русе Георги Георгиев заяви, че е бил освободен от поста си, за да бъде разграбена агенцията.

„Уволниха ме, за да може АППД да бъде разграбена", каза Георгиев на пресконференция в Русе в петък, съобщи БГНЕС.

В понеделник Георги Георгиев беше освободен изненадващо от поста си, който заема над 20 години – от юни 1990 г..

Освобождаването му дойде в момент, в който нивото на р. Дунав е рекордно ниско от 1941 г. насам.

Според Георгиев решението за смяната му е взето на местно политическо ниво.

„Знам, че има апетити към Зимовника и материалната база на АППД. Всичко ще бъде разграбено", коментира той и предупреди, че с тази цел скоро Зимовникът ще бъде прехвърлен към Пристанищна инфраструктура Варна.

Във вторник министърът на транспорта Ивайло Московски обясни, че смяната е била наложена е не по политически причини, а заради несправяне с работата от страна на Георгиев.

Бившият директор на агенцията категорично отхвърля обвиненията в безстопанственост, тъй като чрез проекти е вкарал в държавата 138 млн. евро.

По думите му парите са пренасочени по независима от АППД причина към други инфраструктурни проекти, тъй като румънците не са успели да приключат навреме своята част от проучванията.

Макар да не са използвани за реката, те все пак остават в България, уточни Георгиев.

Той и неговият екип са изготвили и програма за 2014-2020 г. за нови проекти, от които у нас трябва да влязат още 226 млн.евро.

„Вместо да ми благодарят, те ме освобождават", каза освободеният от длъжност директор.

Георгиев припомни, че за тези 21 години и половина като директор в АППД има само награди и похвали и е единственият българин, награден с орден за заслуги към корабоплаването.

Бившият директор на бе подкрепен от сдружение „Справедливост", което се закани да изпрати декларацията си в негова защита до посолствата на дунавските държави.

„Не ми е предложена алтернатива да заема друг пост в АППД. Имам година и четири месеца до пенсиониране" каза още Георгиев.

В АППД постъпих на работа през 1977 г. като специалист в тогавашния отдел „Хидротехнически", а съм директор на агенцията от 10 юни 1990 г.", обясни той.

Георги Георгиев е бил и експерт към Дунавската комисия в Будапеща.

В сряда заместник-министърът на транспорта Камен Кичев обяви, че новият изпълнителен директор на АППД ще бъде капитанът далечно плаване Павлин Цонев.

#АППД #Георги Георгиев #директор #Павлин Цонев #капитан #Камен Кичев #заместник-министър на транспорта #Министър на транспорта #Ивайло Московски #Русе #Будапеща #Варна #Дунав

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници