Ердоган: Убийството на кюрди в Париж е работа отвътре

Ердоган: Убийството на кюрди в Париж е работа отвътре
По думите на турския премиер убийствата може да са имали за цел и да саботират опитите за мирни преговори с ПКК. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Екзекуцията на три кюрдки в Париж, включително и една от основателките на Кюрдската работническа партия ПКК, изглежда, е в резултат на вътрешни проблеми, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Основателката на ПКК Сакине Джансъз и две нейни колежки бяха открити застреляни рано сутринта в четвъртък.

В петък турският премиер посочи, че доказателствата досега показват, че убийствата са вътрешна работа, тъй като сградата е била заключена с код, който е бил известен само на доверени лица, предаде агенция „Ройтерс“, цитирана от „Дневник“.

„Онези трима души са я отворили. Няма съмнение, че те не биха отворили вратата пред хора, които не познават“, заяви Ердоган пред репортери, цитиран от Анадолската агенция.

По думите му убийствата може да са имали за цел и да саботират опитите за мирни преговори с ПКК.

Джансъз започва кариерата си в ПКК като въоръжен боец, а след това продължава с цивилна дейност в Европа.

През 1995 г. тя е заснета да стои до основателя на ПКК Абдулах Йоджалан, облечена в маслиново яке и държаща бойно оръжие.

Наскоро Турция съобщи, че е започнала разговори с лежащия в затвора Йоджалан, което не се хареса на консервативно настроени членове на ПКК, но пък беше посрещнато позитивно от Йоджалан.

Според предварителна информация Турция и ПКК са постигнали съгласие за мирен план, който включва увеличаване на правата на кюрдското малцинство в замяна на разоръжаване на въоръжените групировки.

Кюрдски активисти също така настояват за отслабване на затворническия режим на Йоджалан с цел той да бъде поставен под домашен арест. Ердоган обаче отхвърли тези предложения.

„Условията в Имрали (острова, където е затворът на Йоджалан – бел. ред.) са по-добри от всички държави на света и ние говорим за специално отношение“, заяви турският премиер.

По думите му Йоджалан може да се разхожда из двора заедно с другите затворници и има достъп до телевизия.

#Париж #Реджеп Тайип Ердоган #премиер на Турция #ОКК #Турция #кюрди #Сакине Джансъз #Анадолската агенция #Европа #Абдулах Йоджалан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници