Русия отпусна на Сърбия кредит от 800 млн. долара

Русия отпусна на Сърбия кредит от 800 млн. долара
Русия поддържа тесни връзки със Сърбия и е неин основен съюзник на международната сцена. Доказват го отношенията между президентите Томислав Николич (вляво) и Владимир Путин (вдясно). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русия подписа споразумение за предоставянето на кредит в размер на 800 млн. долара на Сърбия и съобщи, че смята да отпусне на страната нов заем от един милиард долара.

Споразумението по кредитната линия от 800 милиона долара (613 млн. евро) за пет години беше обявено в края на ноември и беше подписано на церемония в Москва от финансовите министри на Русия и Сърбия Антон Силуанов и Младжан Динкич, припомнят АФП и БГНЕС.

Заемът, който ще бъде с лихва от 4,1%, ще се използва за финансирането на възстановяването на жп линии и закупуването на руски локомотиви.

Антон Сулианов подчерта, че Москва смята да предостави допълнителен кредит в размер на един милиард долара на Сърбия, която търси ново финансиране, за да намали бюджетния си дефицит.

„Обсъдихме днес условията по отпускането на кредита, споразумяхме се да прегледаме бюджетните си планове в средносрочен план и да проучим този въпрос“, заяви министърът, цитиран от „Интерфакс“.

Властите в балканската страна се стремят да договорят нов заем с МВФ. Предишният заем от един милиард евро беше замразен от МВФ през февруари, защото предишното правителство не е спазило някои ангажименти относно бюджет 2012 г. Тогава МВФ изиска бюджетният дефицит през 2012 г. да не надхвърля 4,25% от БВП и държавният дълг да бъде ограничен до 2012 г.

Сръбският парламент прие през декември бюджет 2013, предвиждащ намаляване на бюджетния дефицит от 7% през 2012 г. на 3,3% от БВП и растеж от 2%.

Русия, която поддържа тесни връзки със Сърбия и е неин основен съюзник на международната сцена, вече отпусна на Белград кредит от 200 млн. долара през 2010 г.

#Русия #Сърбия #кредит #МВФ #икономически растеж #Бюджетен дефицит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници