Психично болните са свободни да правят каквото поискат, коментира експерт

Психично болните са свободни да правят каквото поискат, коментира експерт
Петимата членове на едно семейство бяха открити убити в блок 254 в столичния квартал „Гоце Делчев“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Липсва грижа за психично болните в България, заяви директорът на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ д-р Цветeслава Гълъбова.

Тя коментира кървавата трагедия в блок 254 в столичния квартал „Гоце Делчев“, където бяха намерени труповете на 5-членно семейство. Според една от първоначалните версии вероятният убиец е 22-годишният Владимир, който според съседите имал леко психично отклонение.

Телата на 79-годишна жена, дъщеря й и зет й, както и на двамата й внуци, бяха открити късно вечерта в четвъртък след сигнал до полицията от съседи.

„Проблемът при всички тези неща, които се случват, е, че психично-здравната помощ в България така и не се реформира. Психиатричната реформа ще отнеме между 5 и 10 години, тя няма да се случи изведнъж“, обясни д-р Цветеслава Гълъбова пред БНР.

По думите й, пациентите с психиатрични заболявания в България страдат от тотална липса на грижи.

Специалистката призна, че те се лекуват с медикаменти на световно ниво и медикаментозната част от грижи наистина е осигурена и тя е напълно достъпна, защото е безплатна по линия на НЗОК.

„Останалата част от грижите обаче на практика липса. Те вземат лекарствата, но през деня са свободни да правят каквото си поискат. Поради липсата на тази грижа се стига до такива тежки инциденти“, обясни д-р Цветеслава Гълъбова.

Според психиатърката трябва да се работи по програми, които да се занимават с психично болните през свободното им време, ангажирайки ги с някакъв вид труд.

„В Европа и другата част на света има създадени такива програми, които функционират в дневни центрове, но трябва да бъдат разположени близко до дома на пациента, т.е. трябва да ги има във всяка община“, обясни тя и добави, че се изискват много средства за осъществяването на програмите.

Навръх Коледа мъж, болен от шизофрения, блъсна жена на релсите на метрото на метростанция „Люлин“ под идващата мотриса. Заради заболяването си той е освободен от наказателна отговорност.

#Цветослава Гълъбова #психични заболявания #убийство #квартал „Гоце Делчев"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници