9 кандидати в колоритна надпревара за президентския пост в Чехия

9 кандидати в колоритна надпревара за президентския пост в Чехия
Най-колоритният кандидат за президент на Чехия е 53-годишният Владимир Франц, композитор, художник и преподавател в пражката театрална академия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Деветима кандидати ще си оспорват президентския пост на първите преки избори за държавен глава в Чехия в петък и събота.

Двама от тях са сочени за фаворити, а един е доста колоритна личност, предаде АФП, цитирана от БТА.

Ако на първия тур на изборите никой от кандидатите не успее да победи, ще има втори тур на 25 и 26 януари.

Първият от фаворитите е бившият премиер Ян Фишер, който оглавява временното правителство на Чехия от април 2009 г. до юли 2010 г. след падането на кабинета на Мирек Тополанек в разгара на чешкото ротационно председателство на ЕС.

Ян Фишер се явява като независим кандидат, предпочитан е от бизнес средите. Роден е на 2 януари 1951 г., завършва Висшето училище по икономика и работи основно в Националната статистическа служба, която оглавява в периода 2003–2009 г.

След като приключва мандатът му на временен премиер, той става заместник-председател на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Ян Фишер има един развод зад гърба си и три деца. Преди падането на комунистическия режим той е бил член на Комунистическата партия, но по-късно признава, че това е било грешка.

Запаленият по числата бивш статистик говори четири езика (английски, френски, руски и немски) и е почитател на музиката и на литературата. Интересува се много от еврейската култура и еврейските традиции. Твърди се, че не празнува християнските празници.

Другият фаворит е Милош Земан, социалдемократически премиер на Чехия в периода 1998–2002 г.

Той е привърженик на социалната пазарна икономика, известен е с ината си, с ироничните си коментари и най-вече с цветущите си изказвания. Така например за Земан журналистите са „евтина стока“ или „оборски тор“, словашката бира става само за „изплакване на ченета“, а еколозите само вредят на природата.

През 2002 г. Милош Земан сравни тогавашния палестински президент Ясер Арафат с нацисткия лидер Адолф Хитлер. После се оправда, че става дума за грешка на пунктуацията.

Земан е жизнерадостен, набит, с бели коси, с иронична усмивка. Той е приет в Комунистическата партия през 1968 г., но две години по-късно е изключен. Още по онова време той не пести критиките си срещу комунистите.

След падането на комунистическия режим през 1989 г. Милош Земан става част от социалдемократите, после поема лидерството на партията и я превръща в голяма политическа сила. Дълго време е смятан за противник на Вацлав Клаус, но през 1998 г. сключва именно с него пакт за стабилност, по силата на който става премиер и отстъпва поста на председател на долната парламентарна камара на партията на Клаус.

Милош Земан има един развод зад гърба си, втора съпруга и две деца. Роден е на 28 септември 1944 г. От 2002 г. живее официално на село, но се твърди, че дърпа конците на чешката политика задкулисно. Обича чешката бира и традиционната чешка напитка „Береховка“.

Най-колоритният кандидат е 53-годишният Владимир Франц, композитор, художник и преподавател в пражката театрална академия. Любопитното е, че той е фен на татуировките и 90% от тялото му е покрито с живописни рисунки.

Владимир Франц е автор на 140 пиеси и опери, но е защитил и докторат по право. Той се кандидатира за президентския пост след призив във „Фейсбук“ и твърди, че е кандидат на всички чешки граждани.

Татуираният кандидат за президент е наричан в родината си Аватар. Води кампанията си във „Фейсбук“ и тя е насочена към младите. Има 55 000 последователи в социалната мрежа. В наскоро проведено допитване сред 61 500 ученици от 441 училища Франц събра подкрепата на 40,7% от тях, докато другите осем кандидати останаха със смешно малки проценти.

Според истинските социологически анкети обаче Владимир Франц може да се класира между трето и шесто място.

Творецът е седемкратен носител на престижната театрална награда Алфред Радок. Последната му опера е на основата на научнофантастичния роман на чешкия писател Карел Чапек „Войната на саламандрите“ и премиерата й беше на 10 януари в Националния театър в Прага.

#Чехия #президентски избори #Ян Фишер #Милош Земан #Ясер Арафат #Вацлав Клаус #Фейсбук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници