127 млн. лв. загуби за бюджета от нелегална търговия с горива през 2012 г.

127 млн. лв. загуби за бюджета от нелегална търговия с горива през 2012 г.
С 1/3 или с около 33% е намалял сивият сектор в търговията с горива само за 2012 г., съобщи Росен Бъчваров от НАП.
A A+ A++ A

Със 127 млн. лв. е ощетен държавният бюджет през 2012 г. заради неплащане на данъци от търговията с горива, смятат експертите от НАП.

С 1/3 или с около 33% е намалял сивият сектор в търговията с горива само за 2012 г., съобщи Росен Бъчваров от НАП пред БТА.

Мерките, предприети от приходната агенция, които включват свързване на фискалните устройства с НАП, поставяне на нивомери и предприетите от агенцията контролни мерки, са намалили тази щета с около една трета.

Още от януари 2011 г. беше въведен модел на отчетност - да се подава към НАП информация за продадените горива и още тогава се отчете ръст с около 1,8 млрд. лв. на облагаемата основа по ДДС, каза говорителят на НАП.

Ръстът на оборотите в сектор горива е с около 14% спрямо 2010 г., добави той.

Росен Бъчваров припомни, че още тогава се е наблюдавала диспропорция в ръста на оборотите - при малките бензиностанции ръстът е с 935 млн. лв., или приблизително с 20%, докато при големите вериги този ръст е от порядъка на 8%.

„Имахме близо два и половина пъти по-високи обороти при малките бензиностанции, отколкото при големите вериги," каза Росен Бъчваров.

Това потвърдило тезата на НАП, че изсветляването на оборотите с въвеждането на дистанционна връзка ще се случи основно в групата на малките и средните търговци на горива.

Още през 2011 г. ефектът от осъществяването на дистанционната връзка на търговците на горива с НАП като приходи през ДДС се оценява на около 24 млн. лв., посочи експертът от НАП.

От 1 април 2012 г. бе въведена и другата мярка - поставяне на нивомерни системи, които освен финансовата информация за продажбите, подаваха към НАП и информация за количествата горива.

В резултат, ако през първите два месеца на 2012 г. средномесечната облагаема основа в сектора е била 370 млн. лв., то през периода от април до октомври 2012 г. тя нараства до близо 500 млн. лв.

Средномесечното нарастване на оборотите в търговията с горива след въвеждането на нивомерната система е с 35%. Средномесечното увеличение на облагаемата с ДДС основа е близо 109 млн. лв.

В момента НАП и Агенция „Митници" работят върху въвеждането на трети етап от мерките, свързани с ограничаване на сивата икономика в търговията с горива. Това е създаването на обща компютърна информационна система на двете агенции, която ще позволи още по-стриктен контрол върху вноса и продажбата на едро и дребно на горива.

„Ефектът за фиска от осъществяването на дистанционна връзка на касовите апарати на всички търговски обекти с НАП за 2012 г. е около 140 млн. лв. по консервативни оценки," посочи Росен Бъчваров.

Ефектът е от по-високи постъпления от ДДС и от преки данъци благодарение на нарастването на оборотите, но ефектът от преките данъци ще бъде потвърден, след като приключи данъчната кампания за деклариране на доходите на физическите лица и корпоративния данък, обясни още експертът.

„Освен преките фискални ефекти от въвеждането на дистанционната връзка на търговските обекти с НАП, от нея има и ефект за по-добра селекция и анализ на риска при осъществяване на проверките на инспекторите на агенцията. Контролната дейност става значително по-ефективна," отбеляза Росен Бъчваров.

Докато през 2011 г. около 20% от проверките, които са извършвали инспекторите на НАП, са били на високо рискови обекти, след наличието на дистанционна връзка делът на проверяваните високорискови обекти вече е 35%, посочи той.

#НАП #Росен Бъчваров #горива #ДДС #акциз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници