Връщат за повторно обсъждане промените в Закона за инвестициите

A A+ A++ A

Икономическата комисия реши да върне за повторно обсъждане промените в Закона за инвестициите.

Законът за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите беше върнат от президента Росен Плевнелиев, след като бе приет на 29 ноември 2012 г.

В преходните и заключителните разпоредби на Закона бяха приети промени в Закона за чужденците в България и в Закона за българското гражданство.

Според Плевнелиев промените, приети в Закона за чужденците, създават една допълнителна пречка пред чуждестранните инвеститори, въвеждайки ненужно завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване.

Преди гласуването на Икономическата комисия икономическият министър Делян Добрев заяви, че и в сега действащото законодателство инвестициите са обвързани с получаване на гражданство в случаи на особени заслуги за икономиката на страната, предаде Информационна агенция „Фокус".

Добрев добави, че в качестовото си на министър е предложил да бъде дадено българско гражданство на италиански инвеститор, вложил над 500 млн. евро в България.

Министър обясни, че с промените в закона за инвестициите може да се кандидатства за българско гражданство след получаване на статут на постоянно пребиваване в страната и след определен срок.

Според депутата от БСП Корнелия Нинова обаче, сдобиването с гражданство срещу 1 млн. лв. е в противоречие с визовия режим в България.

#Росен Плевнелиев #президент #вето #Закона за насърчаване на инвестициите #Закона за чужденците в България #Закона за българското гражданство #българско гражданство #ЕС #икономическа комисия #Делян Добрев #Корнелия Нинова #визи #режим #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници