Правителството отпусна 10 млн. лв. на МВР за подготовка за Шенген

Правителството отпусна 10 млн. лв. на МВР за подготовка за Шенген
Досега неведнъж премиерът Бойко Борисов и министър Цветан Цветанов публично са декларирали, че България е напълно технически готова за приемане в Шенген. Границата с Турция беше защитена с телена ограда още в началото на 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството осигури 10 млн. лв. на МВР за подготовката на България за членство в Шенгенското пространство.

По-голямата част от парите са за довършителни дейности по вече реализирани през 2012 г. проекти, съобщи пресслужбата на кабинета.

Те ще послужат за осигуряването на допълнителен хардуер и софтуер за главния и резервния компютърно-комуникационен център, по обработката на потоци от данни и документи, свързани с обекти на Шенгенската информационна система, по изграждането на тристранен контактен център между България, Гърция и Турция и др.

Новите мерки са две – осигуряване на логистичната поддръжка на хеликоптери AW 109 E и AW 139, както и поддръжката на интегрираната система „Синя граница".

Дейностите ще бъдат осъществени от МВР и областните управители на Хасково, Русе и Бургас, уточняват от кабинета.

Досега неведнъж премиерът Бойко Борисов и министър Цветан Цветанов публично са декларирали, че България е напълно технически готова за приемане в Шенген, отбелязва „Дневник".

Въпреки това Франция, Германия, Финландия и най-вече Холандия се обявиха срещу способностите на София и Букурещ да пазят външните граници на общността.

Поредното проекторешение за присъединяване на България и Румъния към шенгенското пространство ще бъде обсъдено от Съвета на министрите на вътрешните работи на 7 март.

#МВР #Шенген #България #Гърция #Турция #Холандия #Германия #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници