НС отхвърли искането в референдум да участват гражданите, гласували на последните парламентарни избори

НС отхвърли искането в референдум да участват гражданите, гласували на последните парламентарни избори
Вносители на исканите промени бяха лидерът на „Атака" Волен Сидеров и група народни представители. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Парламентът отхвърли на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Вносители на исканите промени бяха лидерът на „Атака" Волен Сидеров и група народни представители, а законопроектът предвиждаше промяна на изискването в референдум да участват поне толкова граждани, колкото са гласували на последните парламентарни избори.

36 депутати подкрепиха промените, „против" бяха 19, но 65 се въздържаха, предаде Информационна агенция „Фокус".

Сидеров коментира, че депутатите са отхвърлили едно разумно и прагматично предложение.

Депутатът от БСП Янаки Стоилов призова гражданите да гласуват на предствоящия този месец ядрен референдум, независимо дали подкрепят едната или другата позиция по темата.

„Апелираме за подкрепа на предложението и запазваме положителното си отношение към референдума по принцип и към предстоящия референдум. Този референдум може да приобщи гражданите към държавата, да покаже, че властта е отговорна пред тях", донави Стоилов.

Според него, независимо дали законопроектът ще бъде приет или не, НС трябва да съдейства за информирането на гражданите и за участието им в референдума.

„Ако участието на референдума не бъде достатъчно, основната отговорност за това трябва да се понесе от тези, които днес биха отхвърлили това предложение", добави Стоилов.

Независимият депутат Георги Терзийски каза, че законопроектът трябва да бъде приет, но премиерътБойко Борисов искал да принуди депутатите да се подчинят и да действат като служители в неговата еднолична фирма.

„Референдумът касае националните интереси и икономика, а не егоцентризма на Бойко Борисов, който едната сутрин казва, че „Белене" ще е негов приоритет, а сега призовава да се гласува с „не" на референдума. Ако народът се произнесе с „не", това означава стоп и за развитието на седми и осми блок", добави Терзийски.

Според него, дълг на всеки депутат е да гласува „за" облекчаване на режима за участие в референдума.

#депутати #НС #законпроект #граждани #референдум #Янаки Стоилов #БСП #Георги Терзийски #Волен Сидеров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Акценти

Инбет Казино