СДС предлага референдум за забраната за пушене

СДС предлага референдум за забраната за пушене
СДС предлага режимът за тютюнопушене в закрити помещения в България да бъде подложен на референдум, обяви Борис Марков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

СДС предлага режимът за тютюнопушене в закрити помещения в България да бъде подложен на референдум.

Решението е взето на заседанието на Националния изпълнителен съвет на партията във вторник, обяви председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков, цитиран от БТА.

Точен въпрос за такова национално допитване все още не е формулиран, но това ще стане след консултации с юристите в синята партия, обясни Марков и добави, че ще питат хората да се запази ли пълната забрана или не.

„Очаквам да надминем подписката на БСП за АЕЦ „Белене" (събрала над 500 000 подписа), защото това е въпрос, засягащ живота на всички български граждани, и може да се вземе информирано решение по него," каза Борис Марков.

Според сините с темата за тютюнопушенето много партии спекулират, като целта е привличане на симпатии.

Борис Марков обясни, че са получили сигнали, че от БСП обещавали на различни групи от хора различни неща - пред представители на неправителствени организации - да не отпада пълната забрана, а пред представители на бизнеса са обявявали, че като се върнат на власт, ще я отменят.

„Ние не приемаме такова поведение на политическите партии," каза Борис Марков и добави, че СДС не е нито „за", нито „против", а настоява гражданите да могат да вземат информиран избор.

Председателят на СДС Емил Кабаиванов припомни позицията на сините за референдума за ядрената енергетика и строежа на нова атомна електроцентрала.

„Призоваваме българските граждани да не участват в този референдум, защото това е политически театър, целящ активизиране на ядрата на БСП и на всички, които искат чрез такива популистки и медийни изяви да трупат политическо влияние," каза той.

Според сините на референдума трябва да има активност под 20%, за да се спрат всякакви по-нататъшни спекулации по темата.

От СДС цитираха Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, според който, ако в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с „да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението - предмет на референдума, се внася в Народното събрание за решение.

#СДС #Емил Кабаиванов #председател на СДС #Борис Марков #тютюнопушене #референдум #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай