Постъпката на следовател Караджова е недопустима, отсече Цветанов

Постъпката на следовател Караджова е недопустима, отсече Цветанов
Цветанов откри обновено общежитие в Академията на МВР. Сградата е построена през 1976 г. и оттогава не е бил извършван основен ремонт. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Като недопустима определи вътрешният министър Цветан Цветанов постъпката на следовател Станелия Караджова, която разкри подробности по разследването на атентата в Бургас и впоследствие бе отстранена.

Станелия Караджова бе отстранена от разследването на атентата в Бургас с постановление на административния ръководител и наблюдаващ прокурор Калина Чапкънова.

На 3 януари 2013 г. Караджова заяви, че българските власти вече са идентифицирали един от съучастниците на взривения или самовзривилия се терорист от 18 юли.

В интервю за вестник „24 часа“ следователката разкрива, че полицията е изготвила нов портрет на терориста 2 седмици по-рано. По думите й разследването е събрало данни и за още един - четвърти човек, свързан с атентата.

В отговор главният секретар на МВР Калин Георгиев заяви, че коментарът по тази тема е „опасен“: „Всякакъв коментар е много опасен. Темата тероризъм се следи много внимателно на всички нива от всички служби“.

Срещу следователката от Бургас започна проверка, разпоредена от Инспектората на Върховната касационна прокуратура.

„Това, което направи с изказването си следователката, определено създаде манипулации и интерпретации, които са угодни на определени среди“, посочи вицепремиерът и изтъкна, че разследването на терористичен акт изисква дискретност.

„Недопустимо е по този начин да се поднася информация в публичното пространство“, допълни още Цветан Цветанов, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че по тази причина винаги отговаря на въпроси за разследването с „Имаме прогрес".

Той припомни, че интервюто на Станелия Караджова е било препечатано в много международни издания и е получило голям отзвук.

„Има много интерпретации, които бяха направени, които вече създават определено проблем в чисто оперативен план“, уточни вътрешният министър.

Цветан Цветанов поясни, че „в международен план това, което излиза, всеки го поднася по един начин, който би могъл да бъде добре възприет за тяхната аудитория, за тяхната държава“, и повтори, че „трябва да бъдем много премерени“.

„В голямата си част това интервю не отговаря на истината и подобен подход само може да ни създаде проблем в действията, които предприемаме“, добави вътрешният министър.

Цветанов откри обновено общежитие в Академията на МВР. Сградата е построена през 1976 г. и оттогава не е бил извършван основен ремонт.

След 36 години, сегашното ръководство на МВР е отделило приблизително 3 млн. лв., за да се осъществи цялостното обновяване на общежитието – от изграждане на хидро- и топлоизолация, водопроводни и канализационни инсталации до съвременно обзавеждане.

#Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #атентат #Бургас #Станелия Караджова #вестник „24 часа" #МВР #Калин Георгиев #главен секретар на МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници