Обама номинира Джон Бренън за директор на ЦРУ

Обама номинира Джон Бренън за директор на ЦРУ
Барак Обама обмисляше да номинира Джон Бренън (на снимката) за директор на ЦРУ още през 2008 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама ще номинира съветника си по въпросите на борбата с тероризма Джон Бренън за следващ директор на ЦРУ.

Информацията все още не е оповестена официално от Белия дом, но се очаква това да се случи по-късно през деня в понеделник, предаде британският в. „Дейли телеграф“, цитиран от БГНЕС.

Според източник от президентската администрация Обама ще обяви официално и номинацията на Чък Хейгъл за следващ министър на отбраната на САЩ, съобщи АП.

Агенцията уточнява, че и двете номинации трябва да бъдат утвърдени от Сената.

Барак Обама обмисляше да номинира Бренън, който до момента има 25-годишен стаж в ЦРУ, за директор на управлението още през 2008 г.

Джон Бренън обаче тогава отказа поста заради въпроси относно връзката му със силови техники за разпит, докато бил служител на разузнавателната агенция по времето на администрацията на Джордж У. Буш.

Той отрече да е бил замесен в противоречивите тактики за разпит, включително т. нар. уотърбординг, симулиращ удавяне, и се изказа против тях.

Постът директор на ЦРУ остана вакантен миналата година, след като Дейвид Петреъс подаде оставка заради сексскандал.

Разследване на ФБР разкри, че Петреъс, който е бивш генерал с четири звезди, е имал извънбрачна връзка с биографката си Паула Бродуел.

#Барак Обама #Президент на САЩ #ЦРУ #Джон Бренън #САЩ #Белия дом #Джордж У. Буш #ФБР #Дейвид Петреъс #Паула Бродуел #Чък Хейгъл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници