ГЕРБ пак искат затвор за укриването на осигуровки

ГЕРБ пак искат затвор за укриването на осигуровки
Според сегашните разпоредби на Наказателния кодекс престъпленията се отнасят за физически лица, което означава, че фирмите не могат да бъдат подвеждани под отговорност. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Депутати от ГЕРБ искат укриването на осигуровки да се наказва със затвор, като ще внесат предложението за поправка в Наказателния кодекс преди края на мандата на Народното събрание.

Според източник, цитиран от „Капитал Дейли“, в текстовете, които народните представители от управляващата партия подготвят, се предвижда да се наказва наемането на работници без договор, както и подписването на договор, при който заплатата е по-ниска от реално получаваната.

За унищожаването на документи също се предвижда затвор, но засега се очаква текстът да бъде внесен без големи промени.

Все още обаче не е известно кой ще носи отговорността при такива нарушения, защото разпоредбите на Наказателния кодекс се отнасят за престъпления на физически лица, което означава, че фирмите не могат да бъдат подвеждани под отговорност.

Заради това през ноември предложението за криминализиране на укриването на осигуровки – едно от най-спорните в бюджета за 2013 г. – беше оттеглено и не беше гласувано от бюджетната комисия.

След оттеглянето на предложенията депутатите решиха да изчакат подготвянето и приемането новия Наказателен кодекс, където да впишат нормите, което обаче може и да не стане до края на мандата на ГЕРБ.

Експерти от финансовото министерство обаче са скептични, тъй като смятат, че такива промени и дори подобно наказание със затвор едва ли ще дисциплинират фирмите.

#депутати #ГЕРБ #затвор #укриване #осигуровки #компании #фирми #мандат #Наказателен кодекс #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници