Камерън умува как да спре притока на мигранти от България и Румъния

Камерън умува как да спре притока на мигранти от България и Румъния
Британският премиер Дейвид Камерън обмисля да създаде пречки за имигрантите от България и Румъния да пребивават на Острова. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британският премиер Дейвид Камерън обмисля да създаде пречки за имигрантите от България и Румъния да пребивават на Острова.

Правителството ще обсъди как да попречи на мигрантите от Европейския съюз (ЕС) да се възползват от щедрите социални помощи във Великобритания, обяви министър-председателят в интервю за Би Би Си.

Обществото на Острова се опасява, че мигранти от Румъния и България могат да залеят страната през идната година, когато преходните споразумения с двете страни изтекат, коментира вестник „Хъфингтън Поуст", цитиран от БГНЕС.

По тази причина Дейвид Камерън съобщи, че министрите му ще проучат как да попречат на мигрантите от ЕС да се възползват от безплатното здравеопазване в страната и да получават социални помощи.

„Една от основните причини да бъдеш член на ЕС са т. нар. ключови свободи – свободното движение на хора, стоки и услуги. Но вече бяха налагани ограничения на движението на хора, ако имате, например, извънредна ситуация," посочи Дейвид Камерън.

„Трябва ли да търсим аргументи за това да бъде по-трудно за хората, които идват във Великобритания, да получават социални помощи? Честно казано, да, трябва. Има области в свободното движение на хората, които може да поискаме да променим. Но те трябва да бъдат прегледани внимателно," допълни премиерът.

Британците се опасяват от наплив на имигранти от най-новите членки на ЕС заради правилата на ЕС за свобода на придвижването, които ще влязат в сила в края на 2013 г.

Критиците предупреждават за повторение на времето, когато Полша и други източноевропейски страни получиха същите права през 2004 г., което доведе до приток на евтина работна ръка във Великобритания.

Съветници на правителството в Комисията по миграцията съобщиха, че броят на работниците, пристигащи във Великобритания от България и Румъния, наричани страните А2, бил „относително малък" до момента заради визовите ограничения, но свалянето на преградите ще промени това.

В момента българи и румънци имат ограничени права за влизане във Великобритания след присъединяването на двете им страни към ЕС през 2007 г. Тези ограничения ще бъдат свалени на 31 декември 2013 г.

Малко вероятно е Великобритания да блокира премахването им заради договор, подписан, когато страните от А2 се присъединиха към ЕС.

Статистическите данни показват, че над 130 000 имигранти от Румъния и България в момента живеят във Великобритания.

#Великобритания #ЕС #Дейвид Камерън #премиер на Великобритания #имиграция #социални осигуровки #България #Румънив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници