Япония върви обратно към ядрената енергетика

Япония върви обратно към ядрената енергетика
След трагедията през 2011 г. на АЕЦ „Фукушима" Япония бе принудена спешно да спре работата на атомните си електроцентрали, което активно бе поискано от населението и регионалните власти. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

След отказа от ядрената енергетика след аварията в АЕЦ „Фукушима" в началото на 2011 г. Япония върви към възраждането на АЕЦ, пише японският вестник „Йомимури".

Повече от половината от кметовете на „атомните" японски градове, които са в 30-километровата зона около АЕЦ, са готови да дадат съгласие за възобновяване на работата на електроцентралите в своите райони, предадоха ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

Вестник „Йомимури" е направил допитване сред кметовете на 135 японски градове, които са близо до такива обекти, като например АЕЦ „Томари" на остров Хокайдо и АЕЦ „Хенкай" в южната част на страната.

54% от представителите на местните власти са се изказали в подкрепа на нов пуск на реакторите. При това 5% са готови да одобрят това при всякакви условия. Това е позиция на кметовете на северните градове. На остров Хокайдо тази зима е особено сурова и за отопление на къщите не достига енергия.

49% от кметовете подчертават, че са готови да дадат съгласие за рестарт на електростанциите при определени условия. Основните са по отношение на безопасността на реакторите и откритостта на информацията за работата на АЕЦ.

Кметовете на 24 града (18%) са категорично против, като отбелязват, че в случай на инцидент, неминуемо ще пострада обикновеното население.

Останалите 28% от запитаните кметове са се затруднили да дадат конкретен отговор.

След трагедията през 2011 г. на АЕЦ „Фукушима" Япония бе принудена спешно да спре работата на атомните си електроцентрали, което активно бе поискано от населението и регионалните власти.

В определен момент в Япония нямаше нито един работещ реактор, но правителството успя да се договори с местните власти в префектура Фукуи и два енергоблока на АЕЦ „Ои" бяха включени отново в енергийната система на страната.

В Япония действа правило, според което всеки рестарт на ядрено устройство, дори след планов ремонт, трябва да се разреши от съответните местни власти. Дълго време регионалните управи поддържаха твърда позиция и категорично отказваха да разрешат това, но силният удар по икономиката и огромното натоварване върху местните ТЕЦ-ове принуди много кметове и губернатори да преразгледат позицията си по този проблем.

#АЕЦ „Фукушима" #Япония #остров Хокайдо #ядрена енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници