Станишев: Цялата държава работи за интересите на Борисов

Станишев: Цялата държава работи за интересите на Борисов
Разликата между мен и г-н Борисов е, че аз не съм свикнал да се оплаквам. Ти си избран, за да решаваш проблемите, а не да се жалваш. Ако не можеш – ходи си, коментира Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цялата държава работи за икономическите интереси на премиера Бойко Борисов, обяви предшественика му на поста и лидер на социалистите в България и Европа Сергей Станишев.

Той изключва напълно възможността за следизборна коалиция на левицата и десницата в България по подобие на „широката коалиция" между ХДС/ХСС на Ангела Меркел и ГСДП на Франк-Валтер Щайнмайер, която управляваше Германия през 2005-2009 г.

„Разликата между мен и г-н Борисов е, че аз не съм свикнал да се оплаквам. Всяко правителство има проблеми, но сега чувам един постоянен плач. Ти си избран, за да решаваш проблемите, а не да се жалваш. Ако не можеш – ходи си," призова Сергей Станишев в ефира на ТВ7.

Освен това той упрекна настоящата власт за проблемите на България, които се коренели в начина на управление в момента.

„ГЕРБ 3 или 4 пъти вече обявяваха края на кризата. Те само харчат чуждо наследство. 4 години всичко социално е замразено и трябва да се възстановява социалната държава. Отнемат привилегии от хората и по този начин ГЕРБ докарват своите бюджетни баланси," разкритикува лидерът на левицата.

Той изрази увереност, че БСП може да допринесе много за необходимата промяна и в България, и в Европа и посочи това като мотив да се кандидатира за лидерските постове в БСП и ПЕС.

„Моето отношение към БСП и към ПЕС не е както на г-н Борисов към българската държава. Той я овладява. Той смята, че като е получил 39% на изборите през 2009 г., има правото на цялата власт и последователно методически установява един авторитарен, едноличен режим на управление, подчинявайки всички власти – президентската институция, съдебната система, независими регулиращи органи. Това е вредно за държавата," заяви Сергей Станишев.

Част от промяната, която трябва да се направи, е възстановяването на демократичността в България, подчерта лидерът на социалистите и за пореден път заяви тезата си, че БСП е най-демократичната партия в България.

По думите му, тя има мисия да защити свободите на хората, да възстанови демократичната държавност, да спре рекета върху дребния и среден бизнес, да спре монополизацията, която се налага като икономически модел, да спре контрабандата, да осигури повече икономически растеж, доходи на хората и справедливост.

Сергей Станишев каза още, че през последните 23 години БСП винаги е признавала резултатите от избори, когато те са били честни, и изтъкна, че е оспорила единствено резултата от президентските избори през 2011 г.

„Цяла България видя как разнасяха чувалите и че изведнъж според ГЕРБ и техния ЦИК хората рязко са оглупели," каза червеният лидер

Той изрази безпокойство от промените в Изборния кодекс, които, според него, отварят пътя за фалшификации и манипулации на изборите

Станишев призна, че режимът на Иван Костов бил доста силов, но зачитал демократичните принципи, „а г-н Цветанов прави избори с така наречената „машина на ГЕРБ".

Според лидера на БСП ГЕРБ няма как да спечели 122 депутатски места в следващия парламент, необходими за еднопартийно мнозинство, и призова преди да пуснат своя глас, хората да си отговорят на въпроса как искат да живеят през следващите 4 г.

"Ако г-н Борисов е казал, че ако нямат пълно мнозинство, влизат в коалиция, значи вече са в опозиция. Няма как ГЕРБ да постигне 122 депутати в следващия парламент", категоричен е червеният лидер.

„Историческа мисия на БСП е да пречупим този порочен модел, който се създаде през последните 4 години. Ние не искаме да реализираме тази промяна сами, с тяснопартийно правителство," призна Сергей Станишев.

Той обяви, че БСП се бори за национално отговорно правителство с участието на НПО и синдикати, което да се пребори с „неработещата икономика, опразнената хазна, гигантската безработица и огромните социални напрежения".

Лидерът на БСП обаче подчерта, че партията не е готова за „безпринципни коалиции", защото си е взела поуки от дефектите в Тройната коалиция.

„Искаме да привлечем национална енергия, компетентни и почтени хора, които ще бъдат на различните нива на управление. Задачите пред страната са изключително тежки. Трябва да се преодолява много разрушителна сила. Имаме много кадри и не само от БСП," каза още Сергей Станишев.

"ГЕРБ е арогантна партия, която се стреми да остане на власт на всяка цена. ГЕРБ дойдоха с обещанието за справедливост. Къде е – навсякъде са техни интереси, фирми. По време на нашето управление нямаше натиск върху медиите. Пишеха и говореха, каквото си искат срещу правителството," каза още лидерът на БСП.

#Сергей Станишев #председател на БСП #президент на ПЕС #парламентарни избори #Бойко Борисов #премиер на България #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници