Конгресът на САЩ с резолюции за „Хизбула" и атентата в Бургас

Конгресът на САЩ с резолюции за „Хизбула" и атентата в Бургас
При кървавия атентат на летището в Бургас на 18 юли 2012 г. загинаха петима израелски туристи и българския им шофьор. Според Израел, а и според САЩ почеркът в терористичния акт е на ливанската групировка „Хизбула". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Резолюции за „Хизбула" и атентата в Сарафово са сред последните документи, одобрени от двете камари на 112-я Конгрес на САЩ.

Резолюциите са с аналогичен текст и призовават правителствата в Европа и Европейския съюз да включат „Хизбула" в списъка на терористичните групировки и да й наложат санкции за подкрепата за режима на Башар Асад в Сирия, предаде информационна агенция „Фокус".

Настоява се американският президент да осигури „всяка необходима дипломатическа, разузнавателна и правоналагаща подкрепа на българското правителство за разследването на терористичната атака от 18 юли в Бургас".

Отбелязва се, че терористичният акт носи почерка на „Хизбула", според Джон Бренън, съветник по националната сигурност и контратероризма на президента Барак Обама.

С резолюциите се потвърждава подкрепата на САЩ за България като член на НАТО и се настоява САЩ, НАТО и ЕС да работят заедно с българската страна, за да защитят територията и гражданите й от всяка терористична заплаха.

В Камарата на представителите, където е внесен от конгресмена републиканец Майк Кели, документът е одобрен на 1 януари 2013 г.

По-рано резолюцията беше одобрена от Сената, където я представи независимият сенатор Джо Либерман. Резолюции от такъв тип нямат задължителен характер.

#САЩ #резолюция #„Хизбула" #атентат #Бургас #терористична атака #Джон Бренън #НАТО #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници