Затварят най-старата швейцарска банка заради укриване на доходи на американци

Затварят най-старата швейцарска банка заради укриване на доходи на американци
Най-старата банка в Швейцария – Wegelin&co., прекратява операции и ще бъде затворена завинаги. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Най-старата банка в Швейцария – Wegelin&co., прекратява операции и ще бъде затворена завинаги.

Това се случва, след като финансовата институция призна пред нюйоркски съд, че в продължение на години е помагала на американски граждани да укриват от данъци доходите си, съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Собствениците на Wegelin&co, която е основана през 1741 г., също така се съгласили да заплатят глоби в размер на 57, 8 млн. долара на американските власти.

От банката признали, че за около 10 г. съдействали на 100 американци да укрият от данъци близо 1,2 млрд. долара. Трезорът, чиято централа е в Сен Гален, е първата чужда банка, която признава вината си за укриване на данъци по обвинения от САЩ.

Когато първоначално Wegelin&co беше обвинена от американската прокуратура през февруари 2011 г., от банката заявиха, че ще търсят съдебно решение, тъй като имат клонове само в Швейцария и не са под американска юрисдикция.

Впоследствие обаче явно са променили мнението си. Няма информация дали от банката са дали на американското правосъдие имената на клиентите си от САЩ. Не е ясно също така дали Вашингтон няма да търси отделни дела срещу трима от банкерите на трезора – Михаел Берлинка, Урс Фрай и Рогер Келер.

#Швейцария #банка #укриване на данъци #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници