АЕЦ „Козлодуй" спечелил 150 млн. лв. през 2012 г.

АЕЦ „Козлодуй" спечелил 150 млн. лв. през 2012 г.
150 млн. лв. е печалбата на АЕЦ „Козлодуй" до декември 2012 г., обяви директорът на централата Валентин Николов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

150 млн. лв. е печалбата на АЕЦ „Козлодуй" до декември 2012 г., обяви директорът на централата Валентин Николов.

„В енергийния микс АЕЦ „Козлодуй" участва с 9,5 млн. мегаватчаса. Високите цени на тока са заради другите източници," обясни Валентин Николов пред БНР.

По думите му, централата продава енергията си на клиенти в Германия, Австрия, Италия, а ще поиска пълен лиценз от ДКЕВР, за да се опита да продава ток даже на крайни клиенти.

Очаква се печалбата да се вдигне поне с 5-10%, прогнозира още Валентин Николов. Той добави, че се търсят варианти със собствени средства да се постигнат максимални резултати.

„Инвестиционната програма е в размер на около 200 млн. лева - тя е оптимистична предвид процедурите по Закона за обществените поръчки," посочи Валентин Николов.

Той очаква АЕЦ „Козлодуй" да получи лиценз за удължаване на живота на 5-ти блок с 20 г., като такава програма се провежда и за 6-ти блок.

„Увеличаваме и мощностите. Планираме до март да бъде пуснат и ВЕЦ „Козлодуй", който вече е вързан за електрическата система, очакваме проби," съобщи директорът на централата.

Валентин Николов каза още, че през 2012 г. е имало три аварийни спирания, два пъти имало намаляване на мощността. В бъдеще той се надява такива случаи да бъдат сведени до минимум.

#АЕЦ „Козлодуй" #Валентин Николов #ДКЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници