Найденов в Несебър: Това дюни ли са, или не са?

Найденов в Несебър: Това дюни ли са, или не са?
Дюни ли са това, или не са, попита земеделският министър Мирослав Найденов, който рано сутринта в петък провери на място строителните работи на терена върху дюните край Несебър, който се оказа в центъра на екологичен скандал. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дюни ли са това, или не са, попита земеделският министър Мирослав Найденов, който рано сутринта в петък провери на място строителните работи на терена върху дюните край Несебър, който се оказа в центъра на екологичен скандал.

Той отказа коментар на пазарната цена на терена, защото тя била направена на базата на оценка на двама експерт-оценители.

„За мен е важно да разбера как през 2007 г. тези дюни са станали от горски фонд в урбанизирана земя," заяви министърът в ефира на бТВ.

Мирослав Найденов показа писмо на Националното управление по горите от 2007 г., когато е поискано от Община Несебър имотът да бъде изваден от Горския фонд, че тези територии не са защитени и не се иска допълнителна оценка за тях.

Проверката е финализирана със заповед на тогавашния кмет на Несебър Магдалена Мандулева, а теренът е включен като урбанизирана територията.

„Дали са дюни, или не са – ще поискаме становище и на БАН, и на всички специализирани органи. Този терен се намира на минимум 500-600 метра от брега, не е на първа линия," заяви Мирослав Найденов.

По думите му, ако теренът и всичко около него са дюни, значи и останалите терени са били дюни. Проверката ще бъде разширена по отношение и на време, и на територия, увери още той.

Скандалът с 29-те дка дюни в защитената от екологичната мрежа Натура 2000 местност „Кокала" между Равда и Несебър избухна в края на 2012 г.

На 29 декември природозащитникът Тома Белев разпространи във Фейсбук снимки, на които се виждаха багери, заравняващи дюните.

В рамките само на няколко дни – на извънредни пресконференции, публични изказвания и прехвърляне на отговорност - проверка в Агенцията за приватизация и Бургаската областна управа, които имат право да се разпореждат с имоти частна държавна собственост, показа, че въпросните дюни в Несебър са продадени от самото министерство на Мирослав Найденов без конкурс.

Мирослав Найденов свика извънредна пресконференция на 31 декември и се опита да прехвърли отговорността на подчинените си. Тогава той съобщи, че премиерът Борисов лично е спрял багерите на дюните.

Шефката на ДНСК Милка Гечева обаче го опроверга на момента и каза, че фирмата сама е спряла да работи на терена и заповед за спиране на строителството не би могло да има.

Зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, която подписа сделката, потресе обществото с изказването си: „Подписвам, защото ми се носи за подпис". Тя се защити с аргумента, че е сложила подписа си след 15 експерти.

След това сайтът за разследваща журналистика „Биволъ" разкри още един скандален факт - управителите на фирмата купувач отскоро са станали съдружници с кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев, който стана известен около продажбата на два нови апартамента на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Не закъсняха и искрите между опозиция и управляващи. Евродепутатът Илияна Йотова поиска премиерът Бойко Борисов незабавно да вземе оставката на Мирослав Найденов и да каже дали ГЕРБ са взели милиони от скандалната сделка в Несебър.

„Имаме информация от наши структури по места, че голяма част от тези пари се отчисляват, за да се финансира касата на ГЕРБ за предстоящите избори," изтъкна евродепутатът.

В отговор Бойко Борисов й препоръча да поиска оставката на земеделския министър по времето на Тройната коалиция, както й на премиера на предишното правителство Сергей Станишев.

Спорният терен в Несебър е продаден на 27 ноември миналата година от земеделското министерство на физическо лице - Димитър Петров.

Петров, който е тъст на шефа на футболния съюз Борислав Михайлов, е платил за държавния имот 581 212 лева (20 лв. на кв.м). На следващия ден го препродава на фирмата „СЛЕ груп" на седем пъти по-висока цена - 4 млн. лева (138 лв. на кв.м).

Управителите на „СЛЕ груп" - Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов, са съдружници на Тодор Бояджиев. Общата им фирма „Бийч Холидей", в която Бояджиев държи 50%, е учредена месеци преди сделката - на 4 септември 2012 г.

Интересен е и фактът, че само три седмици след последната продажба на терена, при това в последния работен ден преди Коледа - 21 декември, главният архитект на Несебър Валентин Димов издава разрешение за строеж на 122 жилищни сгради върху земята. В първия етап трябва да се направят 36 от тях.

До 4 януари тече 14-дневният срок, в който ДНСК проверява законосъобразността на строителните книжа.

Строителството може да започне след тази дата, но от строителния контрол обясниха, че инвеститорът в момента не строи, а подготвя терена със заравняване и изсичане на храсти.

Съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, който бе приет още през 2008 г., дюните са публична държавна собственост и не могат да бъдат застроявани и върху тях не могат да бъдат поставени временни обекти.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието #Дюни #Несебър #НАТУРА 2000 #ДНСК #„Биволъ" #„СЛЕ груп" #Станимир Стоянов #Лъчезар Богданов #Тодор Бояджиев #„Бийч Холидей" #Закон за устройството на Черноморското крайбрежие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници