ЕК определи 2013 г. за Европейска година на гражданите

ЕК определи 2013 г. за Европейска година на гражданите
През годината еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг, както и други нейни колеги заедно с националните и местни политици ще провеждат дебати с европейските граждани и ще отговорят на въпросите им. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Европейската комисия определи 2013 г. за Европейска година на гражданите, за да повиши информираността относно гражданските права в ЕС при определянето на бъдещето на Европа, съобщи EurActiv.

Брюксел смята, че колкото по-добре петстотинте милиона европейци разберат правата си като граждани на ЕС, толкова по-информирани ще са решенията, които могат да взeмат в личния си живот.

Европейската година на гражданите беше избрана и за да отбележи 20-ата годишнина от създаването на европейското гражданство в Договора от Маастрихт.

През годината еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг, както и други нейни колеги заедно с националните и местни политици ще провеждат дебати с европейските граждани и ще отговорят на въпросите им.

„Нуждаем се от прякото включване на гражданите в създаването на по-силен и по-политически съюз. Затова 2013 г. е Европейска година на гражданите - година, посветена на вас и на вашите права като европейци“, коментира Рединг.

Еврокомисарят подчерта, че ЕК иска да помогне на хората да разберат ползата от правата си, както и би искала да изслуша тяхното мнение за това накъде върви Европа.

Председателят на групата на социалистите в ЕП Ханес Свобода пък заяви, че всяка година трябва да бъде година на гражданите, като посочи, че те са станали жертви на водените от икономиите политики и са пострадали от лошите решения, взети от консервативните политици, преобладаващи в Европа, предаде „Дневник“.

Говорителят на алианса „Европейска година на гражданите 2013“ Ан-Шарлот Ориол пък каза, че икономическата криза разкрива погрешното схващане за това в какво трябва да се състои гражданството, свързано с европейския проект.

#Европейска комисия #ЕС #ЕК #Европейски съюз #граждани #еврокомисар по правосъдието #Вивиан Рединг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници