2013 г. - преходна политическа година според Антоний Гълъбов

2013 г. - преходна политическа година според Антоний Гълъбов
Политическата 2013 г. ще е поредната преходна година, прогнозира политологът Антоний Гълъбов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Политическата 2013 г. ще е поредната преходна година, прогнозира политологът Антоний Гълъбов.

Въпреки че в политически план годината ще бъде белязана от много трансформации, в края й българската политика пак няма да си изгради окончателен образ, заяви Антоний Гълъбов пред БНР.

„Процесът на пренареждане в българската политика не е завършил. Продължават да се правят нови политически инженерства. Което отмества напред във времето момента, в който ще можем да кажем, че българските граждани имат свое ефективно представителство. Това е големият проблем на българската демокрация," продължи политологът.

Той е на мнение, че изминалата година е показала готовност за спонтанни протести, които бързо затихват, нямат устойчивост и не успяват да дефинират кауза.

„Целият този вакуум се изпълва с политическо инженерство," подчерта Антоний Гълъбов.

Според него големият въпрос е за отговорността, а не за готовността за покаяние.

„Тази готовност трябва да продължи в готовността да понесеш последствията за това, което си направил или не си направил. Точно затова бългаското общество е тежко ощетено по отношение на справедливостта. Такова общество не е в състояние да излъчи ясен мандат към следващите управляващи," коментира Антоний Гълъбов призива на премиера министрите да потърсят прошка за неизпълнените обещания.

Политологът подчерта, че управляващата партия не трябва да бъде подценявана, защото намаляващото доверие е крехка база за прогноза за изборите.

„Очаквам, че ГЕРБ ще направят максимално усилие, за да получат по-висок брой гласове," посочи Антоний Гълъбов.

Той обяви, че очаква по-голяма фрагментация на вота - повече политически партии и по-голямо разпръскване на гласовете, както и по-ниска избирателна активност.

„Ако тези три предпоставки са налице, е възможно ГЕРБ да се доближи, ако не до мнозинство, то до 100 и няколко народни представители," посочи Антоний Гълъбов.

#Антоний Гълъбов #политолог #ГЕРБ #парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници