САЩ избегнаха „фискалната скала”

САЩ избегнаха „фискалната скала”
Това бе и едно от предизборните обещания на Барак Обама по време на кампанията му за втори мандат. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Камарата на представителите на САЩ прие оспорвания законопроект за избягване на т. нар. „фискална скала” с 257 срещу 167 гласа във вторник вечерта.

Текстът – вече одобрен от Сената, отива за подпис при президента Барак Обама, който се очаква и да даде заявление във връзка с приемането на спорния законопроект, предаде „Ройтерс”, цитирана от Би Ти Ви.

С приемането на оспорваното споразумение САЩ избегнаха автоматичното влизане в сила на строгите икономии и  „бюджетната скала”, като това се счита за победа на президента Обама.

Мерките предвиждат увеличаване на данъците на домакинствата с годишен доход над 450 000 долара.

В гласуването, което приключи малко след 6:00 ч българско време на в сряда, доминираната от републиканските противници на Обама долна камара на парламента даде достатъчно гласове, за да приеме законодателното споразумение при същите условия, при които доминираният от демократи Сенат го прие по-малко от 24 часа по-рано, съобщи АФП.

Законът предвижда по-високи данъци за богатите, но оставя висящи много въпроси за отложените с два месеца автоматични съкращения на публичните разходи, особено на военните.

В реч пред Камарата на представителите американският президент заяви, че е изпълнил обещанието си да направи по-честна данъчна система.

Той също така предупреди, че няма да се пазари с Конгреса за повишаване на дълговия таван.

Барак Обама подчерта, че правителството все още се нуждае от балансиран подход за намаляване на дефицита.

От тази нощ за пръв път от две десетилетия насам подоходният данък за най-богатите американци рязко се увеличава.

Това бе и едно от предизборните обещания на Барак Обама по време на кампанията му за втори мандат.

Той обаче бе принуден да отстъпи от първоначалните си планове да вдигне данъците върху заплатите и доходите от инвестиции на всички домакинства, печелещи годишно над 250 000 долара и да приеме по-висок праг.

Сега границата става 400 000 долара за физическо лице или 450 000 долара годишно за семейство, които вместо досегашните 35% данък ще плащат 39.6% данък върху заплатите си.

Над този праг облагането на доходите от дивиденти се повишава от 15% на 20%, а заедно с влизащите в сила от 2 януари 3.8% данък върху инвестициите, свързан с програмата на Обама за здравна реформа, облагането на приходи от дивиденти фактически става почти 24%.

Над 100 милиона домакинства с доходи под 250 000 долара годишно ще бъдат защитени от автоматичното вдигане на данъците им от 1 януари.

Всеки, който печели обаче между 200 и 400 хиляди долара или домакинство с доходи 250-450 000 долара няма да може да се ползва от всички данъчни облекчения, действали досега за тази група.

Така, поне формално, Обама спазва обещанието си да накара всяко домакинство с доходи над 250 000 долара да помогне на бюджета в трудните години.

По изчисления на Белия дом в следващите 10 години ще се съберат 600 млн. долара данъчни приходи, което е много под онези 1.6 трилиона долара, които Обама искаше да събере от най-богатите домакинства на страната до 2023 г.

#Камарата на представителите #САЩ #Барак Обама #Президент на САЩ #Сенат #Конгреса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници