Положението в Сирия се влошава всеки ден, алармира Лахдар Брахими

Положението в Сирия се влошава всеки ден, алармира Лахдар Брахими
След среща в Кайро с генералния секретар на Арабската лига Набил ал Араби (вдясно) Лахдар Брахими (вляво) каза, че има предложение за политическо решаване на конфликта. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Положението в Сирия се влошава всеки ден, алармира пратеникът на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими.

След среща в Кайро с генералния секретар на Арабската лига Набил ал Араби алжирският дипломат каза, че има предложение за политическо решаване на конфликта, което може да бъде прието от международната общност, предадоха АФП и БГНЕС.

Предложението е за политически изход на основата на Женевската декларация и предвиждаща прекратяване на огъня, сформиране на правителство с пълни прерогативи и план за президентски или за парламентарни избори, обясни Лахдар Брахими.

Декларацията, приета на 30 юни в Женева от Групата за действие за Сирия, предвижда образуване на преходно правителство с пълни правомощия в раздираната от 21-месечен конфликт страна.

В него обаче не се казва нищо за съдбата на президента Башар Асад. Оттеглянето на държавния глава е едно от задължителните условия, които сирийската опозиция поставя, преди да се пристъпи към „национален диалог", за какъвто се говори в Женевската декларация.

Групата за действие за Сирия е съставена от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания - от страни, представляващи Арабската лига, Турция, генералните секретари на Арабската лига и на ООН и от Европейския съюз.

В събора Лахдар Брахими бе в Москва, където разговаря с руския външен министър Сергей Лавров. Двамата изразиха убеденост, че все още има шансове за политическо решение на конфликта.

Сирийският конфликт започна през март 2011 г., като по данни на неправителствени организации в боевете между правителствените сили и бунтовниците са били убити около 45 000 души.

#Сирия #ООН #Лахдар Брахими #Арабска лига #Башар Асад #президент на Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино