Добрев: България разчита на собствен добив за енергийна независимост

Добрев: България разчита на собствен добив за енергийна независимост
Делян Добрев отбеляза, че Енергийната стратегия на България предвижда битовата газификация да достигне 30% през 2020 г. Това ще намали използването на енергия в страната с 19% и въглеродните емисии във въздуха с 13%. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България разчита много на собствения добив на ресурси, за да гарантира енергийната си независимост, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

В интервю за БТА той посочи, че процесът по развиване на местните газови находища е сериозно закъснял, затова страната полага усилия, за да го ускори.

Според Делян Добрев местната суровина е с 35% по-евтина от вносния газ според сключените договори за изкупуване от „Булгаргаз".

„Консорциумът между „Тотал", ОМВ и „Репсол" вече прави проучвания в „Блок 1-21 Хан Аспарух" и можем да кажем, че днес се намираме на 4,5 години от доказване на очакваните значителни запаси в блока," заяви енергийният министър.

Стартира и конкурсната процедура за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-22 Терес", който също е разположен в дълбоководната част на Черно море. Обявата вече е публикувана в официалния вестник на ЕС.

„Крайният срок за оферти е май 2013 г. До средата на 2013 г. трябва да започне проучването и на този блок," каза министърът.

Делян Добрев подчерта още, че правителството прави опити да убеди асамблеята на донорите на Международен фонд „Козлодуй" да финансира пилотно грантова схема за газификация на домакинства, след като през декември асамблеята реши да отложи решението по този въпрос за юни 2013 г.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма отбеляза, че Енергийната стратегия на България предвижда битовата газификация да достигне 30% през 2020 г. Това ще намали използването на енергия в страната с 19% и въглеродните емисии във въздуха с 13%, посочи още той.

#Делян Добрев #министър на икономиката #„Булгаргаз" #„Блок 1-21 Хан Аспарух" #„Блок 1-22 Терес" #Черно море #Международен фонд „Козлодуй" #въглеродни емисии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници