Атанасова изпълнила всичките си приоритети за 2012 г.

Атанасова изпълнила всичките си приоритети за 2012 г.
Единственото, което не успях да реализирам от заявените от мен приоритети, е премахването на таксата „избор на екип" в болниците, призна Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Здравният министър Десислава Атанасова отчете, че е реализирала всичките си заявени приоритети за 2012 г.

„Не успях да реша само проблема с избора на екип в лечебните заведения," посочи тя в интервю за БТА.

Министърът на здравеопазването подчерта, че промените в българското здравеопазване са факт и заяви желание да ги продължи и през 2013 г. Тя изрази очаквания резултатите да стават все по-отчетливи и да бъдат усетени като от пациентите, така и от здравните работници.

Според Десислава Атанасова през годината са направени доста неща, но най-доброто и най-правилно решение е било отпадането на лимита за лечение на деца, рязко е подобрена и работата на фонда за лечение на деца.

„В ускорен порядък бяха направени и промени в лекарствената политика, бяха приети всички необходими нормативни промени - те са факт и дават резултат," коментира тя.

„Вярно е, че не успях да се преборя за диференцирана по-ниска ставка на ДДС за лекарства, но пък в същото време заложихме такива механизми, че пациентът да плаща по-малко за лекарства," допълни Десислава Атанасова.

Тя заяви, че всички заявени приоритети при избирането ѝ за министър в Народното събрание, са реализирани през изминалата година. Според нея това са подобряване на работата на спешната медицинска помощ, стимулиране на кариерното развитие и специализациите на лекарите, реализиране на оперативните програми в здравеопазването, засилване на контролната дейност на здравното министерство при управлението на лечебните заведения.

Като изпълнен приоритет министърът отличи и въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места.

„Единственото, което не успях да реализирам от заявените от мен приоритети, е премахването на таксата „избор на екип" в болниците," призна Десислава Атанасова.

Тя отбеляза, че е необходимо да се намери механизъм добрите лекари да бъдат адекватно възнаградени. По този начин няма да се налага те да искат пари на ръка и да сме свидетели на грозни сцени лекар да бъде с белезници заради взети 50 лева.

„Моята идея беше изборът на екип да се прави чрез доброволните фондове или чрез допълнителна здравна застраховка. Оставям си малко несвършена работа за 2013 г.," уточни министърът на здравеопазването.

Според нея неподписването на Националния рамков договор за 2013 г. е решение на съсловната организация и министерството не може да го оспори, но това нямало да доведе до някакви последствия в съвместната им работа, увери Десислава Атанасова.

„След като съборът на лекарите не е дал мандат на управителния им орган да подписва НРД, трябва да намерим друг механизъм и този, който намерихме е чрез промяна в Закона за здравното осигуряване," каза министърът.

Тя посочи, че държавата, парламентът, НЗОК задължително трябва да гарантират, че на 1 януари 2013 г. нито един пациент няма да остане без достъп до медицинска помощ.

„След Нова година промяната ще бъде разгледана и на второ четене," уточни здравният министър.

#Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #ДДС #лекарства #НЗОК #НРД #Национален рамков договор #избор на екип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници