Официално: Египет подкрепи ислямисткия проект за конституция

Официално: Египет подкрепи ислямисткия проект за конституция
63,8% от участвалите в допитването са гласували „за" новия основен закон въпреки твърденията на либералната опозиция, че той облагодетелства ислямистите и пренебрегва правата на жените и малцинствата. Снимка: haaretz.com
A A+ A++ A

Избирателите в Египет масово са подкрепили проекта за нова конституция на страната.

Това стана ясно от официалните резултати от референдума, които бяха оповестени във вторник вечерта, предаде БГНЕС.

63,8% от участвалите в допитването са гласували „за" новия основен закон въпреки твърденията на либералната опозиция, че той облагодетелства ислямистите и пренебрегва правата на жените и малцинствата. 

Гласуването на проекта за конституция се проведе в две поредни съботи – на 16 и 22 декември. Това разделение се наложи, понеже голяма част от съдиите в страната се обявиха против предложението и бойкотираха референдума.

Либералната опозиция сигнализира за голям брой изборни нарушения и ниска избирателна активност, но засега не е оспорила окончателните резултати от вота. 

В подкрепа на конституцията са гласували най-вече жителите на малките градове и селата. В столицата Кайро и другите големи градове процентът на гласувалите „за" е много по-малък.

Резултатът на пръв поглед доказва всеобхватното влияние на ислямистката организация „Мюсюлмански братя", която издигна президента Мохамед Морси, и се радваше на мнозинство в парламента преди разпускането му.

Все пак либералите се надяват, че след протестната вълна през последния месец ще имат възможност да получат много по-голям резултат на следващите парламентарни избори, които ще се проведат до два месеца.

#Египет #Конституция #референдум #„Мюсюлмански братя" #Мохамед Морси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници