Турция не се е отказала от втора АЕЦ

Турция не се е отказала от втора АЕЦ
Азиатски компании са близо до спечелването на конкурса за изграждането на втора атомна електроцентрала в Турция близо до град Синоп на Черно море.
A A+ A++ A

Турция все още не се е отказала да строи втора атомна електроцентрала, стана ясно от изявление на енергийния министър на страната Танер Йълдъз.

„Азиатски компании са близо до спечелването на конкурса за изграждането на втора атомна електроцентрала в Турция близо до град Синоп на Черно море, обяви Танер Йълдъз, цитиран от АФП и информационна агенция „Фокус".

Въпреки че все още не е постигнато окончателно споразумение, той увери, че азиатските компании са по-близо.

Анкара официално води преговори с Китай, Япония, Южна Корея и Канада за изграждането на АЕЦ. 

Турското правителство планира в рамките на пет години да изгради три атомни електроцентрали, за да предотврати възможен недостиг на електричество и да намали зависимостта си от чуждестранните енергийни доставки.

Турският министър на енергетиката добави, че все още не е постигнато споразумение къде ще бъде третата централна, но посочи, че град Инеада, близо до границата с България, е една от възможностите.

Според последната информация в България, съобщена от енергийния министър Делян Добрев на последния парламентарен контрол, България не е получила официална информация от Турция за планове за строителството на АЕЦ или ТЕЦ край Резово.

#Турция #АЕЦ #Инеада #Синоп #Китай #Япония #Южна Корея #Канада #ТЕЦ #Резово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници