Папа Бенедикт XVI: В света има надежда за мир

Папа Бенедикт XVI: В света има надежда за мир
Има надежда в света, дори и в най-трудните времена и в най-трудните ситуации," каза папата в колетното си обръщение, молейки се за мир за народа на Сирия. Снимка: Ройтерс
A A+ A++ A

Папа Бенедикт XVI призова за край на кръвопролитията и политическо решение в поразената от конфликти Сирия в традиционното си обръщение на Коледа.

В традиционното си послание на Рождество Христово папа Бенедикт ХVІ обърна внимание няколко болезнени теми, предадоха АФП и БГНЕС.

„Има надежда в света, дори и в най-трудните времена и в най-трудните ситуации," каза той, молейки се за мир за народа на Сирия, който е „дълбоко наранен и разделен от конфликта, който не подминава дори беззащитните".

Говорейки от балкона на базиликата „Свети Петър" папата, гледан от милиони по целия свят, апелира за прекратяване на кръвопролитията в Сирия, за спасение на бежанците и диалог в преследването на политическо решение на конфликта.

Папата призова за мир в Близкия изток и за религиозна свобода в Китай. Той се помоли за израелци и палестинци, на които вдъхна смелост да сложат край на дългите години на конфликти и разделение и да се впуснат решително по пътя на преговорите.

Папа Бенедикт осъди „жестоките терористични актове", насочени към християнските църкви в Нигерия. Той настоя Китай да отдаде почит на религиите и да изгради едно братско общество.

В същото време хиляди поклонници и туристи от цял свят се събраха във Витлеем, за да отбележат Рождество на мястото, където според Библията, се е родил Исус.

Хиляди палестинци, както християни, така и мюсюлмани, взеха участие в традиционното шествие, оглавявано от латинския патриарх Фуад Туал. Към тях се присъединиха и хиляди туристи от цял свят.

#Бенедикт XVI #папа #Сирия #Китай #Нигерия #Витлеем #мир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници