Павлова: Почти 2 млрд. лв. влизат в строителството през 2013 г.

Павлова: Почти 2 млрд. лв. влизат в строителството през 2013 г.
За следващия програмен период България ще може да разчита на около 200 млн. лв. по новата оперативна програма за обновяване на жилищата, отбеляза Лиляна Павлова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Почти два милиарда лева ще се влеят в кръвоносната система на българския строителен бизнес през следващата година, прогнозира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Средствата са по линия на оперативна програма „Регионално развитие", по проекти, финансирани от Световната банка и от държавния бюджет, поясни тя в интервю за БТА.

Това дава основание на Лиляна Павлова да очаква през 2013 г. поне удвояване на ръста в строителния бранш спрямо тази година, нови временни и постоянни работни места в сектора. 

Софиянци продължават да са най-активни в желанието да обновят домовете си с европейски средства и само жителите на Смолян са им конкуренция по интерес.

С пари от оперативната програма ще може да се подобри енергийната ефективност на около 200 блока, а вече са подадени 140 заявления от цялата страна. Не е отпаднала идеята за създаването на гаранционен фонд в подкрепа на социално-слабите българи, които нямат пари за саниране. 

„На този етап искаме да напреднем с одобрението на бюджетите на тези, които вече са подали заявления и да видим процента на хората, които изобщо не биха могли да платят съфинансирането за обновяването на жилищата, за да се прецени кой да е инструментът, с който да ги подкрепим," обясни Лиляна Павлова. 

За следващия програмен период България ще може да разчита на около 200 млн. лв. по новата оперативна програма за обновяване на жилищата, отбеляза тя. 

Дали държавата ще има нужда от още десет нови язовира, за да няма режим на вода, ще стане известно в края на януари, когато ще са готови първите анализи, част от мастер-плановете във водния сектор.

Със сигурност обаче догодина започва строителството на два нови язовира и пречиствателни станции за питейна вода към тях.

Тогава ще стане ясно и дали България и Румъния ще бъдат свързани с още два моста по поречието на река Дунав. Строителството им според Лиляна Павлова трябва да стане чрез публично-частно партньорство.

#Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие #строителство #саниране #енергийна ефективност #язовир #река Дунав #България #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници