Българинът все по-честно се отказва от живата коледна елха

Българинът все по-честно се отказва от живата коледна елха
Купувайки изкуствена елха, щадим естествените, а и спестяваме от покупката на коледно дърво всяка година, като едновременно с това не се налага да почистваме окапалите иглички. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българите постепенно се отказват от естествените елхи, а пластмасовите дървета стават все по-предпочитани.

Причините основно са две - екология и икономия, показва проверка на бТВ.

Купувайки изкуствена елха, щадим естествените, а и спестяваме от покупката на коледно дърво всяка година, като едновременно с това не се налага да почистваме окапалите иглички.

Смяната на предпочитанията към коледния интериор отбелязват и горските стопанства, които отчитат спад в продажбите.

Ако през 2006 г. на пазара са изкарани 46 000 дръвчета, то миналите Коледни празници са продадени с 16 000 по-малко.

Прогнозите за тези празници са за продължаващо намаляване - под 28 000 естествени отсечени дървета и елхи в саксия.

Производителите на изкуствени дръвчета обаче се хвалят с ръст на продажбите.

„Цените варират в зависимост от височината и дървесния вид. Като те са в диапазон от 3 до 25 лв. за брой за отсечените и от 3 до 35 лв. за закрита коренова система," казва продавачът Олег Илиев.

Трайна тенденция към увеличаване на търсенето на изкуствени елхи на българския пазар отчитат в единствената българска фабрика за производство на елхи в град Раковски. През последни 5 години българинът все по-често се решава да закупи изкуствено дръвче за коледна украса.

„Появяват се. Тази година също има елхички, които са за присаждане, за да може да живее дървото.. Но се оказва, че стоейки в стая - на 22-23 градуса стайна температура, много голяма част от тях умират. И затова, виждайки го втора-трета година, много от тях предпочитат изкуствен елхи," обяснява Йонко Земярски.

Тази година българинът е склонен да даде от 30 лв. до 50 лева повече в сравнение с миналата година за покупката на изкуствена елха. Потребителите масово избират по-големи и по-скъпи коледни дръвчета.

„Примерно, преди една година се търсеха малко по-малки елхи - 1,20 м-1,50 м. Тази година определено по-големите модели вървят по-добре," допълва Земярски.

На пазара могат да се намерят и скъпи коледни дръвчета внос от чужбина, но за интереса към тях все още няма обобщени данни.

#Коледа #елха

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници