Михаил Миков: Изборът на главен прокурор беше противоконституционен

Михаил Миков: Изборът на главен прокурор беше противоконституционен
Желанието за постигане на политическата цел в съдебната власт на всяка цена е по-силно от благоприличието в правовата държава, смята Михаил Миков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Процедурата за избор на главен прокурор беше противоконституционна, заяви депутатът от БСП Михаил Миков.

„За нас е важно, че процедурата, по която се определя главният прокурор, не беше в рамките на Конституцията, не беше гарантиран тайният избор," категоричен бе червеният народен представител в ефира на БНР.

Според левицата в България има все повече дефицит на законност и независимо дали става въпрос за реализацията на избор на главен прокурор, или последният случай с информационен лист за референдум, който по същество е дезинформационен.

„Когато институциите са дестабилизирани, очакванията да действаш и да се връщаш към някакви институции, силно намаляват," посочи още Михаил Миков по повод провалите на избор на член на Конституционния съд от парламентарната квота.

„Тук не става въпрос за един или друг персонаж, който ще бъде изпратен в КС, след всичко, което се случи, КС е със силно накърнен авторитет," каза депутатът.

„Желанието за постигане на политическата цел в съдебната власт на всяка цена е по-силно от благоприличието в правовата държава," добави Михаил Миков, според когото е трябвало да има балотаж.

Йонко Грозев от Движение „България на гражданите" определи сътресенията в съдебната власт като едно от съществените събития на 2012 г.

Въпреки че не са били особено приятни, те са били заредени с позитивна енергия.

„Крайният резултат е такъв, какъвто беше през всички години на прехода – управляващото мнозинство избра ВСС, след което избра и главния прокурор. Те са политически избрани и това е сериозен дефект на системата," каза още Йонко Грозев.

Според социолога Цветозар Томов процедурата за избор на главен прокурор е сред най-възмутителните събития от новата история на България.

„Процедурата беше фарсова. В България досега процедурата по избор на ръководство на съдебната власт не е успявала да създаде условия, при които да бъдат покрити изискванията на Конституцията. Този път се убедихме окончателно, че самата процедура трябва да се промени, че трябва да се ограничат възможностите за политически натиск, че трябва да отпаднат парламентарните квоти, че трябва да се даде възможност на магистратите сами и демократично да избират своите ръководители. Всичко това изисква промяна в Конституцията," заяви Цветозар Томов.

Основният извод, според социолога, е, че няма разделение на властите – независимо кой дължи изпълнителната власт, ще подчинява и съдебната система за своите политически цели.

#Михаил Миков #депутат от БСП #Йонко Грозев #Цветозар Томов #главен прокурор #Конституционен съд #парламентарна квота

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници