Пристанище Варна може да разкрие хиляди работни места до 2020 г.

Пристанище Варна може да разкрие хиляди работни места до 2020 г.
Ако пристанище Варна не инвестира спешно в нов контейнерен терминал, просто ще изпусне да вземе своя дял от товарооборота в Черно море и той ще отиде в съседни пристанища като Констанца и Истанбул. Снимка: airgroup2000.com
A A+ A++ A

Пристанище Варна може да разкрие хиляди нови работни места до 2020 г., коментира инженер Александър Станков, шеф на дирекция „Експлоатация" на порта.

По данни на холандската фирма „Роял Хаскьонинг" в Черно море се въртят около 2,5 млн. контейнера годишно, като се очаква след 2020 г. броят им да нарасне до 20-23 милиона, предаде вестник „Стандарт".

Това се дължи на очакваното драстично увеличение на контейнерите с товари от Централна Азия.

„Всичко това означава, че трябва да се изграждат пристанищни мощности, които да поемат увеличаването на контейнерния трафик. А пристанище Варна изостава от него драматично и дори трагично," смята Александър Станков. 

Според него, ако портът не инвестира спешно в нов контейнерен терминал, просто ще изпусне да вземе своя дял от товарооборота в Черно море и той ще отиде в съседни пристанища като Констанца и Истанбул.

Щом товарите се обработват в чужди пристанища, всяка стока ще се оскъпява от допълнителни транспортни разходи, сочат са икономическите разчети.

Според друго изследване на германската консултантска компания GTZ, увеличаването на товарооборота в едно пристанище с 1000 контейнера означава откриването на 10 работни места - по цялата верига от пристигането на стоката до крайния потребител.

От тези 10 работни места само едно се открива в пристанището, останалите 9 - по цялото трасе, по което минава стоката от контейнера.

„Сега ние обработваме 120 000 - 130 000 контейнера, а почнем ли да работим по 500-600-700 000, колко нови работни места ще се открият?. Излизат 500-600 нови работни места," изчислява Александър Станков.

„Ние сега храним над 1600 семейства, пряко заети в пристанищната дейност. А сме издали 10 000 пропуска - 10 000 души имат пряко отношение към мореплаването, към пристанищната дейност, към спедицията, агентирането, брокеража, корабното снабдяване," изброява специалистът. 

Ако се увеличи обемът на обработените товари от 9 млн. тона, колкото е сега, на, например, 15 млн. тона - тази цифра от 10 000, свързани с морската индустрия, ще скочи нагоре, категоричен е Александър Станков.

„А заплатите в морските фирми не са малки, така че на практика ще се отворят много нови работни места с добро заплащане," коментира още той.

Той изтъкна и факта, че в България има имаме училища и висши институти, които бълват много добре подготвени кадри за морската индустрия, които сега трудно намират работа, а тогава ще имат възможности да избират между няколко работни места.

#пристанище Варна #Черно море #Констанца #Истанбул #Александър Станков #работни места

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници