Конституцията на Египет получи 64% подкрепа на референдум

Конституцията на Египет получи 64% подкрепа на референдум
Общият резултат от двата тура, първия от които се проведе на 15 декември, е 63,8% положителен вот. Снимка: japantoday.com
A A+ A++ A

64% от гражданите на Египет подкрепиха проекта за нова конституция на държавата на референдума, преминал в два етапа, съобщи египетската държавна телевизия.

По предварителни данни от преброяването на гласовете на втория тур в събота „за" новия основен закон са гласували 71% от участвалите в националното допитване, предаде БГНЕС.

Общият резултат от двата тура, първия от които се проведе на 15 декември, е 63,8% положителен вот, се уточнява в съобщението на телевизията.

Въпреки че проектът за нова конституция се подкрепя от ислямистите, опозицията също обяви, че според неофициалното им преброяване вотът е положителен.

Комитетът, който организира референдума, обаче ще съобщи официални резултати не по-рано от понеделник, когато се очаква да бъдат изслушани всички контестации.

При потвърждаване на положителния резултат от националното допитване до два месеца в Египет ще бъдат проведени парламентарни избори.

Последователите на ислямистите на президента Мохамед Морси заявиха,че конституцията е жизненоважна за прехода към демокрация близо две години след отстраняването на Хосни Мубарак. По думите им тя ще осигури необходимата стабилност, която да помогне на крехката икономика. 

#Египет #референдум #Конституция #Мохамед Морси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници