Севернокорейският лидер поиска разработването на по-големи ракети

Севернокорейският лидер поиска разработването на по-големи ракети
В началото на декември стана ясно, че Иран е изпратил четирима експерти от министерството на отбраната, които се намират във военен обект на 85 км от границата на Северна Корея с Китай. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Севернокорейският лидер Ким Чен-Ун поиска да бъдат разработени по-големи ракети.

Чен-Ун даде нареждането по време на официален банкет за учените, инженерите и другите експерти, свързани с ракетния старт, осъществен по-рано този месец, предаде АФП, цитирана от Информационна агенция „Фокус".

Лидерът на Северна Корея заяви, че трябва да бъдат разработени и изстреляни разнообразни спътници, ракети с по-голям капацитет, както и комуникационни сателити.

Той допълни, че ракетата, спътникът и устройствата за мониторинг са изцяло произведени в страната.

В началото на декември стана ясно, че Иран е изпратил четирима експерти от министерството на отбраната, които се намират във военен обект на 85 км от границата на Северна Корея с Китай.

Пхенян и Техеран подписаха споразумение за сътрудничество в науката и технологиите по-рано тази година.

Изпращането на експерти е станало през втората половина на октомври и очевидно цели да засили сътрудничеството в разработването на ракети и ядрени оръжия.

Новината идва в момент, когато Пхенян обяви намерението си да изстреля нова ракета в периода 10-22 декември, което ще съвпадне с първата годишнина от кончината на Ким Чен-ир.

Северна Корея и Иран имат тесни връзки. Американски дипломатически грами, разпространени от Уикилийкс преди две години, показаха, че американски представители са убедени, че Иран е закупил части за балистични ракети от Северна Корея.

#Иран #Северна Корея #Техеран #Пхенян #ядрено оръжие #ядрена програма на Иран #агенция „Киодо" #Ким Чен-ун

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?