ДСБ даде на Плевнелиев 3 въпроса за размисъл преди назначението на Цацаров

ДСБ даде на Плевнелиев 3 въпроса за размисъл преди назначението на Цацаров
Спорните моменти около избора на държавен обвинител номер 1 бяха посочени в Народното събрание от Атанас Атанасов от ръководството на ДСБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДСБ призова президента Росен Плевнелиев да си отговори на три ключови въпроса, преди да подпише указа за назначаване на Сотир Цацаров за главен прокурор.

Спорните моменти около избора на държавен обвинител номер 1 бяха посочени в Народното събрание от Атанас Атанасов от ръководството на ДСБ.

Първият въпрос е дали процедурата на ВСС е конституционно съобразна, при условие че чл. 131 от Конституцията изисква тайно гласуване, а магистратите гласуваха с електронна система.

Второ - ще бъде ли независим главният прокурор, при условие че той сам призна, че без да е подсъдно на неговия съд делото Тодорова срещу Цветанов, той го е взел, за да се запознае с него.

И трето - има ли високи професионални и морални качества Сотир Цацаров, при условие че стана ясно, че си плаща данъците тогава, когато на него му е изгодно.

Председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, сочен предварително за фаворит на изпълнителната власт, бе избран за главен прокурор с гласовете на 18 от членовете на ВСС.

Подкрепата от такова мнозинство означава, че той е бил подкрепен от четирима магистрати, подкрепили номинациите на другите двама кандидати за поста – Галина Тонева и Борислав Сарафов.

Изборът на електронно гласуване вместо интегрална бюлетина пък обезсмисли вота за конкурентите на Сотир Цацаров, за когото ВСС гласува първо, според реда на внасянето на кандидатурите.

#ДСБ #Атанас Атанасов #Сотир Цацаров #главен прокурор #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници