Кунева: Изборите няма да бъдат честни с този Изборен кодекс и тази практика!

Кунева: Изборите няма да бъдат честни с този Изборен кодекс и тази практика!
Кунева коментира също, че изборът на нов главен прокурор е белязан от дълбоко съмнение. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Изборите няма как да бъдат честни, нито при този Изборен кодекс, нито при утвърдената изборна практика, заяви председателят на „България на гражданите“ Меглена Кунева.

По повод последната прогноза на НЦИОМ, че следващият парламент ще бъде съставен от различни партии, Кунева каза в студиото на Би Ти Ви, че през последните години никой не е могъл да предвиди изборните резултати.

„Спомнете си какво беше през 2001 г., преди правителството на НДСВ да се сформира. Тогава никой не предполагаше, че ще има една нова политическа сила. Така стана и с ГЕРБ, така че декември месец да правим изчисления на депутати, е малко рано“, смята председателят на „България на гражданите“.

Според нея избирателят няма да има възможност заради кражбата на избори. Тя се обърна към всички политически партии, които да кажат искат ли „мъртви души“ в списъците, добавяйки, че досега не е чула друга партия да каже, че не иска такива.

Кунева коментира също, че изборът на нов главен прокурор е белязан от дълбоко съмнение и който и да бъде избран, нямало да има самочувствието, че е избран с огромно доверие и без ничия сянка.

По думите на председателя на „България на гражданите“ трябва да бъде направена една чиста територия между тези, които избират, и тези, които предлагат кандидатите за освободения от Борис Велчев пост.

Според нея съдебната система е инфилтрирана през изпълнителната власт, затова предлагащи номинация трябва да са гражданските организации и академичните среди, за да има широк вход.

„Говоря за процедура, без която няма как да има автентичност и доверие в този избор“, каза Кунева.

На въпрос дали ще атакува избора на новия пръв обвинител, който ще се проведе в четвъртък, тя отговори, че най-голямата атака е публичното недоверие.

„Какво означава атакува? Пред кого? Най-голямата атака е публичното недоверие. Говорят, че при електронното гласуване може да се проследи кой е гласувал, т.е. той не е анонимен, най-големият му плюс се изтегля и хората ги е страх“, заяви Кунева.

По думите на Кунева скоро ситуацията в съдебната система и в Конституционния съд ще бъде както в някои от университетите, които обявяват втори и трети прием и най-накрая без конкурс влиза всеки, който поиска, защото няма желаещи.

По отношение на делата, прекратени по давност, Кунева смята, че всеки политик, който през последните 23 години е бил активен, трябва да вземе отношение.

За нея „голямата болест" е намесата на политическата власт в работата на съдебната.

„Тогава, когато започнат да се звънят телефоните и да се казва на един магистрат какво трябва да се свърши, тогава резултатът е този. Много е удобно винаги да се казва: „Ама и преди е било така“, коментира председателят на движението.

Затова тя е категорична, че на съдебната система трябва да се помогне, като не й се пречи и не се унижава непрекъснато.

#главен прокурор #избор #избори #Изборен кодекс #Меглена Кунева #„България на гражданите“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници