Бъсеску пак номинира опонента си Понта за премиер на Румъния

Бъсеску пак номинира опонента си Понта за премиер на Румъния
Бъсеску обвинява Понта (на снимката), когото определя като митоман, че проявява двойствено говорене относно европейското бъдеще на Румъния – проевропейско в чужбина и по-националистическо в страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Румънският президент Траян Бъсеску отново номинира опонента си Виктор Понта за премиер след проведените в страната парламентарни избори.

Управляващата лявоцентристка партия Социално-либерален съюз на действащия министър-председател спечели изборите на 9 декември с 60% от гласовете на избирателите, оставяйки далеч зад себе си съюза, подкрепян от Траян Бъсеску.

Дясноцентристкият президент даде да се разбере по време на предизборната кампания, че може да не избере повторно Виктор Понта за премиер, дори в случай на победа на Социално-либералния съюз.

Бъсеску обвинява Понта, когото определя като митоман, че проявява двойствено говорене относно европейското бъдеще на Румъния – проевропейско в чужбина и по-националистическо в страната.

Мнозинството политически анализатори обаче считаха, че отказ на президента да номинира Виктор Понта ще представлява „злоупотреба с власт“, която ще потопи Румъния, втората най-бедна държава членка в ЕС, в нова криза след проблемите през лятото, предадоха АФП и БГНЕС.

Социално-либералният съюз, който е на власт от май, опита да свали Траян Бъсеску. ЕС и САЩ остро критикуваха посегателството върху правовата държава.

Президентът спаси поста си заради недостатъчно участие на референдума за свалянето му от власт. Това стана, въпреки че седем милиона души гласуваха за оттеглянето му.

Румъния, която заедно с България е най-младият член на ЕС, се възстановява трудно от тежката рецесия, която преживя през 2009 г. и 2010 г. Тя е подложена на наблюдение от МВФ и ЕС в рамките на превантивно финансово споразумение.

#Румъния #Виктор Понта #премиер на Румъния #Траян Бъсеску #президент на Румъния #парламентарни избори #ЕС #импийчмънт #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници