Отложиха делото срещу имамите заради болен подсъдим

Отложиха делото срещу имамите заради болен подсъдим
Делото срещу 13-имата имами, обвинени в проповядване на радикален ислям и антидемократична идеология, бе отложено за първи път. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Делото срещу 13-имата имами, обвинени в проповядване на радикален ислям и антидемократична идеология, бе отложено за първи път.

На заседанието в Окръжния съд в Пазарджик на 17 декември трябваше да бъдат изслушани експертите по делото.

Заради неявяването на един от подсъдимите – Байрам Ушев, заседанието обаче бе отложено за 19 декември.

Адвокатът на Байрам Ушев – Васил Василев, представи болничен лист. В съдебна зала стана ясен, че подсъдимият е болен от ангина. Болничният му лист е до 18 декември.

Адвокатът му заяви, че той желае да участва в процеса и затова поиска да не бъде даден ход на съдебното следствие.

Председателката на състава Ивета Парпулова упрекна адвокатите, че в болничния лист не е изрично посочено, че документът трябва да послужи пред съда, но те обясниха, че той се издава от лекар. Съдийката поиска да бъде изпратен сигнал до главния лекар на болницата, в която той работи, с настояване да се спазва Наредбата за издаване на болнични листове.

В крайна сметка ход на делото не бе даден заради необходимостта от разкриването на обективната истина.

Съдът даде ход на делото срещу 13 подсъдими за проповядване на радикален ислям на 18 септември. Повечето подсъдими са имами от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград.

12 мъже и една жена са уличени в отношения със забранената в България организация „Ал-Уакф-Ал-Ислями“, финансирана от Саудитска Арабия.

Според държавното обвинение те проповядват и разпространяват салафизъм – радикално течение в исляма, отричащо държавната власт, демокрацията под каквито и да било проявления, включително и равенството на жените. Салафитите отричат и правото на съществуване на каквато и да било друга религия.

#Пазарджик #Окръжен съд #радикален ислям #имами #Байрам Ушев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници