Гърция вдигна 4-метрова ограда срещу имигрантите на границата с Турция

Гърция вдигна 4-метрова ограда срещу имигрантите на границата с Турция
Стената е висока 4 метра, започва при село Кастанес на река Арда и завършва на Марица, като затваря най-достъпния за преминаване участък от 200-километровата граница на Гърция с Турция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция завърши строителството на защитна стена с дължина почти 11 километра на границата с Турция, за да пресече част от нелегалния трафик на имигранти.

Изграждането на съоръжението започна на 5 май и струва 3,16 млн. евро.

Стената е висока 4 метра, започва при село Кастанес на река Арда и завършва на Марица, като затваря най-достъпния за преминаване участък от 200-километровата граница с Турция.

Преградата, изградена от почти 370 000 метра бодлива тел, е оборудвана с десетки видеокамери и сензорни датчици, предаде БГНЕС.

През 2012 г. Атина засили охраната по турската граница, през която по-рано от Турция проникваше основната част от нелегалните преселници.

Благодарение на предприетите мерки сега броят им е намалял до 1400 души годишно. Заради стената и засилената охрана основният поток ще се падне на влизащите през островите в Северна Гърция.

Малка част от заловените се депортират в техните родни страни, повечето обаче остават в Гърция или заминават за по-богатите страни от Европейския съюз.

Всяка година около 130 000 души, основно от Азия и Африка, но и от съседните балкански страни влизат незаконно в Гърция, най-вече от територията на Турция.

В републиката има около 1,5 милиона нелегални преселници, които са заети в сивия сектор на икономиката, занимават се с просия или криминална дейност, пише РИА „Новости“.

България също има сухопътна граница с Турция. Преди няколко дни зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев съобщи, че техническото оборудване на граничарите от сухопътната граница е добро.

Според него работи и интегрирана система за контрол на 59-те километра сухопътна граница от Граничен пункт „Капитан Андреево“, където се счита, че е най-големият рисков участък от тази граница до Резово.

Системата според него работи изключително добре и при всеки един незаконен опит за преминаване води до задържане на нарушителите.

Според Димитър Георгиев в момента няма някакви тревожни или обезпокоителни тенденции, но въпреки това броят на имигрантите, задържани на българо-турската граница, се наблюдава редовно.

#Гърция #Турция #бодлива тел #нелегални имигранти #трафик на хора #Азия #Африка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници