Изслушват експерти на поредно заседание по делото срещу имамите

Изслушват експерти на поредно заседание по делото срещу имамите
На 17 и 19 декември в съда в Пазарджик ще бъдат изслушани експертите по делото за радикален ислям срещу 13-мата имами. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Поредното заседание по делото срещу 13-мата имами, обвинени в проповядване на антидемократична идеология и радикален ислям, продължава в Окръжния съд в Пазарджик.

На 17 и 19 декември ще бъдат изслушани експертите по делото, предаде БГНЕС.

За четвъртък и петък са насрочени разпитите на осем свидетели, призовани по искания от прокуратурата и защитата. Сред тях е и главният мюфтия и двама от заместниците му, предаде „Дневник".

Пред Съдебната палата отново ще има протест на националисти, които твърдят, че така помагали на съда да гледа обективно делото заради мирното присъствие на мюсюлмани пред сградата.

На последното заседание бяха разпитани трима тайни свидетели.

На предишните заседания се говореше и за догматични различия, спорове и формулировки, които според обвиняемите не могат да бъдат предмет на съда.

„Кога ще стане ние да посегнем на българския народ. Нали това е обща наша родина за всички," заяви тогава жител на Сърница.

Хората от родопския град са обидени и огорчени от обвиненията за радикален ислям, отправени към техния имам Саид Мутлу, един от обвиняемите по делото в Пазарджик.

„Нашите проповеди са актуални, ние гледаме да сме актуални според сезона и времето и да насочваме хората към добро. Това ни е принцип и никога не се стремим да подтикваме хората към лошо, както ни обвиниха," заяви в своя защита имамът Саид Мутлу.

Съдът даде ход на делото срещу 13 подсъдими за проповядване на радикален ислям на 18 септември. Повечето подсъдими са имами от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград.

12 мъже и една жена са уличени в отношения със забранената в България организация „Ал-Уакф-Ал-Ислями", финансирана от Саудитска Арабия.

Според държавното обвинение те проповядват и разпространяват салафизъм – радикално течение в исляма, отричащо държавната власт, демокрацията под каквито и да било проявления, включително и равенството на жените. Салафитите отричат и правото на съществуване на каквато и да било друга религия.

#радикален ислям #Пазарджик #Окръжен съд #Саид Мутлу #Сърница #„Ал-Уакф-Ал-Ислями"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници