Windows имал само 20% пазарен дял

Windows имал само 20% пазарен дял
A A+ A++ A

Goldman Sachs публикуваха прелюбопитен доклад за развитието на компютърния бизнес, според който пазарният дял на Microsoft при операционните системи се е сринал от 97% на 20% в последните 12 години. Причината за драстичната промяна не е появата на конкурентни операционни системи при компютрите, а масовото навлизане на мобилни устройства. Според Goldman Sashs Google са актуалните лидери при операционните системи като 42% от всички мобилни и настолни устройства по света ползват техни операционни системи.

На второ място се класира Apple благодарение на огромния успех на iPhone и iPad, а компанията от Редмънд остава на трето място. Според авторите на доклада тази ситуация няма да се промени особено в близките години и компанията, ръководена от Тим Кук ще запази втората си позиция поне до 2016. Според същия доклад пазарът на PC и лаптопи през следващата година ще остане на сегашните нива, а основният растеж ще бъде при таблетите.

Именно тук от Goldman Sachs виждат и причината за запазването на позициите на Apple, които вероятно ще успеят да задържат лидерската позиция на iPad спрямо конкурентите. Анализаторите също така си оставят отворена вратичка за нови видове устройства, които могат да променят картината. Като такива те изтъкват все по-популярните Smart TV и развлекателни устройства от типа на Apple TV, Google TV и XBox.

http://seattletimes.com/html/microsoftpri0/2019853243_goldman_sachs_microsoft_os_has_gone_from_more_than.html

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино