Борисов в Брюксел: Категорично сме против еднаква данъчна система в ЕС!

Борисов в Брюксел: Категорично сме против еднаква данъчна система в ЕС!
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България категорично иска да участва в единния банков надзор, но не подкрепя тази част от икономическата интеграция, отнасяща се до данъчната система в страните-членки на ЕС, заяви премиерът Бойко Борисов.

Това той каза преди редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Като финансово дисциплинирана държава в Европа, България винаги е държала да има единен централен банков надзор в Европейската централна банка", посочи министър-председателят.

Той подчерта, че страната защитава тезата, че всяка държава, която участва в банковия надзор, независимо дали е в еврозоната или извън нея, трябва да има право на глас и този глас да е равен на гласа на страни като Германия, Франция или Гърция.

Според българския правителствен ръководител „интеграцията на банковия сектор ще донесе необходимата стабилност и растеж на страната и е голяма гаранция, че няма да има банкови фалити."

„Това, за което страната ни е категорично против, е еднаквата данъчна система в рамките на ЕС", посочи премиерът.

Борисов изрази надежда, че въвеждането й ще бъде отложено във времето поне с още десет-петнайсет години.

На двудневната редовна среща в Брюксел държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз дискутират икономическата политика на ЕС, реформата на Икономическия и паричен съюз, годишният обзор на растежа за 2013 г., общата политика за сигурност и отбрана, политиката на разширяване на ЕС през следващата година и годишните доклади за напредъка на страните от Западните Балкани.

„По отношение присъединяването на Македония към Евросъюза страната ни винаги е подкрепяла Македония изцяло – както за членството й в ЕС, така и за влизането й в НАТО", каза Борисов по темата за отложените преговори за членство на южната съседка.

По думите му Македонската страна е най-близката държава на България, а македонците – най-големите приятели на българите, но за присъединяването й към „европейското семейство" Македония първо трябва да покрие всички критерии – особено тези за добросъседство.

„Историята не е нещо, което се пренаписва или преиначава, има исторически факти, които са признати и ние не можем да допуснем да ни се краде историята", допълни премиерът и заключи, че „добросъседството и европейската интеграция изискват толерантност и признаване на това, което другите народи векове наред са постигали".

#Бойко Борисов #премиер #България #Македония #Европейския съюз #ЕС #Европейския съвет #Брюксел #Европа #Европейската централна банка #Германия #Франция #Гърция #Балкани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници