Отбелязваме европейския ден на здравословното хранене

Отбелязваме европейския ден на здравословното хранене
500 деца от столични общински, частни и специализирани училища за деца с увреждания на възраст от 7 до 11 години ще вземат участие в Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

500 деца от столични общински, частни и специализирани училища за деца с увреждания на възраст от 7 до 11 години ще вземат участие в Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца, съобщиха организаторите.

Инициативата е на Европейската комисия и Европейската кулинарна асоциация „Евро-Ток България“ и ще бъде открита от ръководителя на Комисията в България Зинаида Златанова, предаде БГНЕС.

За специален гост на събитието е поканен министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Заедно с децата и с помощта на първокласни готвачи здравословното и балансирано меню ще бъде приготвено и от заместник образователния министър Милена Дамянова, зам.-министъра на спорта Иван Ценов и д-р Йордан Войнов, който е изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Участие ще вземат и известни български спортисти, сред които Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Кубрат Пулев и други.

Съгласно проучване на затлъстяването при децата на 7 годишна възраст в рамките на Европейската инициатива на Световната здравна организация за наблюдение на затлъстяването при деца показа, че сред деветте страни, извършили проучване на децата в същата възраст (Португалия, Словения, Ирландия, Чехия, Белгия, Швеция, Литва, Латвия и България), момичетата в България са на второ място по затлъстяване, а момчетата на трето място.

#ЕК #Зинаида Златанова #готвене #деца #здравословно хранене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници