Цветанов: Всяка партия може да номинира кандидати за КС

Цветанов: Всяка партия може да номинира кандидати за КС
Вътрешният министър заяви още, че новата процедура по всяка вероятност ще започне в началото или в средата на януари. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Всяка една от парламентарните групи може да номинира кандидати за конституционен съдия, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

В понеделник вечерта стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепят прокурор Гугушева – втората номинация на сините за Конституционния съд (КС) след отказа на президента Петър Стоянов, срещу която вече текат проверки след получени три сигнала срещу нея.

Цветанов съобщи, че ГЕРБ и СДС ще издигнат нова кандидатура, като се надяват, че тя ще бъде „безспорна, обединяваща и за останалите представители в парламента“, предаде Информационна агенция „Фокус“.

„Никой не е казал, че ще има само една кандидатура. Всяка една от парламентарните групи в Народното събрание е в правото си да номинира своя кандидатура“, коментира Цветанов, цитиран от БГНЕС.

Той заяви още, че новата процедура по всяка вероятност ще започне в началото или в средата на януари месец.

„Не мога да ви кажа как ще се развият нещата“, допълни той, позовайки се на проведената късно в понеделник среща между ръководството на ГЕРБ и това на СДС.

На въпрос толкова ли е трудно да се намери безспорна кандидатура за КС, вътрешният министър отговори, че самият факт, че има огромен дефицит за съдебната система, че „оценката на обществото е с подобни показатели, означава, че има какво да се прави“ и затова били неговите конкретни примери за съдебната система.

Цветанов каза също, че думите му за президента Росен Плевнелиев показват принципна позиция за случая със съдия Венета Марковска.

„Не съм в конфликт с президентството“, категоричен бе той, подчертавайки, че като управленски фигури дори и да имат различно мнение, това не означава конфликт.

„Кандидатурата ще бъде предложена от СДС“, уточни Цветанов.

#Галя Гугушева #КС #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #СДС #ГЕРБ #Красимир Велчев #НАП #Искра Фидосова #Костинброд #Бойко Борисов #премиер #Пловдив #Димитър Митев #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници