Износът на България за ЕС отново се свива, увеличава се този за трети страни

Износът на България за ЕС отново се свива, увеличава се този за трети страни
В рамките на ЕС най-активно България търгува с Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 70.8% от износа. Снимка: 123rf.com
A A+ A++ A

С 11.1% до 13.9 млрд. лв е нараснал износът на България към страни извън Европейския съюз от януари до октомври тази година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

В същото време обаче през първите девет месеца на годината България е свила експорта си за останалите членки на Съюза с 2.6% и той е в размер на 17.8 млрд. лв.

Турция, Китай, Русия, Сърбия, Македония и САЩ, които формират 51.4% от износа за трети страни, са основните търговски партньори на България, посочва „Дневник".

В рамките на ЕС най-активно България търгува с Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 70.8% от износа.

През октомври износът за трети страни е нараснал с 22.7% спрямо същия месец на предходната година.

При търговията през септември с ЕС се вижда намаление с 4.8% до 2.1 млрд. лв.

При вноса тенденциите са еднакви – той расте както от трети страни, така и от Европейския съюз.

Доминиращи стоки както при износа, така и при вноса са горивата, храните, тютюневите изделия, алкохолът.

За първите десет месеца на годината са внесени стоки за 17.3 млрд. лв – от трети страни, което е ръст от 12.8 на сто спрямо година по-рано.

Стоки на най-голяма стойност са внесени от Русия, Турция, Китай и Украйна. През октомври вносът отбелязва още по-голям ръст – от 18.3 на сто, като е на стойност 1.9 млрд. лв.

Вносът на България от ЕС от януари до септември се увеличава с 10.4% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 21.7 млрд. лв.

За десетте месеца от България общо са изнесени стоки за 33.8 млрд. лв., което е ръст от 2.2 на сто спрямо година по-рано.

При вноса общата стойност е 41.6 млрд. лв., което е ръст от 10.8 на сто.

#България #Европейския съюз #ЕС #износ #експорт #търговия #Националния статистически институт #НСИ #Турция #Китай #Русия #Сърбия #Македония #САЩ #Германия #Италия #Румъния #Гърция #Франция #Белгия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници