Цветанов: България има президент само по протокол

Цветанов: България има президент само по протокол
Той попита реторично какво всъщност зависи от президента и отказа да коментира това, което Росен Плевнелиев е казал по повод скандала в КС със съдия Венета Марковска. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Длъжността президент в България е само протокол, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Той попита реторично какво всъщност зависи от президента и отказа да коментира това, което Росен Плевнелиев е казал по повод скандала в Конституционния съд (КС) със съдия Венета Марковска, предаде Би Ти Ви.

„Нали разбирате, че ако Венета Марковска не си беше подала оставката, имаше реална предпоставка да започне процедура по импийчмът, както беше лансирано от опозицията“, коментира министърът.

Според него с напускането си Марковска е осуетила всичко и ако тя не се беше оттеглила, щеше да има импийчмънт срещу президента Плевнелиев.

Цветанов заяви, че между него и Плевнелиев няма напрежение, а кой да е президент, решават българите.

„Президентът трябва да бъде обединител на нацията и смятам, че в много от случаите с действията си е бил такъв“, добави Цветанов.

Вътрешният министър каза, в момента има нова процедура за КС, където са изпратени два сигнала и след като проверката приключи, ще бъдат евентуално гласувани.

По думите на Цветанов да връща закони, е част от компетентността и функциите на президента.

Относно избора на нов главен прокурор, министърът каза, че разговорът за новия пръв обвинител не трябва да бъде политически.

По повод кандидатурата на Сотир Цацаров, за която се появиха различни спекулации, че е подкрепяна директно от властта, Цветанов заяви, че когато е давана оценка, на Цацаров е давана на база добрите резултати, които са постигали институциите в борбата срещу организираната престъпност.

„Моята оценка и оценката на премиера е, че има съдии и прокурори, които са безупречни в кариерата си“, добави Цветанов.

#министър на вътрешните работи #Президент на България #Цветан Цветанов #Росен Плевнелиев #КС #Конституционен съд #Венета Марковска #главен прокурор #Сотир Цацаров #избор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници