Плевнелиев налага вето на новите условия за българско гражданство

Плевнелиев налага вето на новите условия за българско гражданство
Според Плевнелиев измененията създават пречка пред чуждестранните инвеститори, тъй като са въведени ненужно завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване. Снимка: Sofia Photo Agency, архив
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане новите условия за получаване на българско гражданство, съобщиха от президентството.

Става дума за части от преходните и заключителните разпоредби на Закона за насърчаване на инвестициите, с които са приети промени в Закона за чужденците в България и в Закона за българското гражданство.

Правният съвет към държавния глава също трябва да разгледа промените в закона за инвестициите, който трябва да подготви мотивите, които ще бъдат обявени следващата седмица.

Според Плевнелиев обаче измененията, внесени между първо и второ четене, създават допълнителна пречка пред чуждестранните инвеститори, тъй като са въведени ненужно завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване.

Според новите изисквания чуждестранните инвеститори трябва да са внесли в капитала на българска компания най-малко 4 млн. лева като съдружници или акционери с поименни акции, притежаващи 50% от капитала на дружеството, в резултат на което да са извършени инвестиции в размер не по-малък от 4 млн. лева и са разкрити най-малко 50 работни места за българи.

Анализът на подобни разпоредби в страните от ЕС, показва, че те са несравнимо по-облекчени по отношение на изисквания, при които се получава право на пребиваване - дългосрочно или постоянно. Например изискването в Ирландия и Гърция е 300 хил. евро, а в Германия – 250 хил. евро и създадени пет работни места.

Президентът обясни, че световната практика е покаала, че този инструмент се използва за стимулиране на инвестициите в по-бедни райони и такива с по-висока безработица.

Плевнелиев смята, че новото изискване е във вътрешно противоречие с някои от останалите текстове на закона, сред които е и фактът, че от една страна, се предвижда възможност да се даде разрешение за постоянно пребиваване при вложени 1 млн. лева в българска кредитна институция по договор за доверително управление, а за реална инвестиция се изискват 4 млн. лева и 50 работни места.

По думите на държавния глава създаването на допълнителни изисквания и завишаването на критериите пред инвеститорите не кореспондират с интересите на страната и с обявените от него и правителството приоритети в тази област.

От друга страна, в Закона за гражданството се създава член, който предвижда възможност за придобиване на гражданство по натурализация при по-облекчен режим след една година постоянно пребиваване и вложени допълнително не по-малко от 1 млн. лева в капитала на българско търговско дружество, което изпълнява приоритетен инвестиционен проект, сертифициран по Закона за насърчаване на инвестициите, каза още Плевнелиев.

Според него този подход не отчита същността на гражданството като политическа и правна връзка на лицето с държавата. Тази връзка има траен и устойчив характер и от нея произтичат редица права и задължения, а българското гражданство вече означава и гражданство на ЕС.

Преценката за това дали да се даде гражданство или не, не може да почива на финансови аргументи, смята още Плевнелиев, добавяйки, че това е различен институт, който не е свързан по своята природа с правото да посетиш или да пребиваваш в една държава и спрямо него е погрешно да се прилага същият модел както при пребиваването.

Президентът посочи, че и в момента в Закона за българското гражданство съществува възможност при особени заслуги към България в икономическата сфера лицето да получи гражданство при облекчен режим. Това дава достатъчно гаранции, че този инструмент може също да послужи за насърчаване и на инвеститори, но и за конкретна преценка на ползата за държавата, без да я обвързва с количествени показатели.

По тази причина Плевнелиев счита, че тези промени е добре да се върнат за допълнително обсъждане в Народното събрание, завършва официалното съобщение.

Междувременно, явно без да знаят за решението на държавния глава, от БСП се обърнаха към него с призив да наложи вето, информира БГНЕС.

„Мнозинството от ГЕРБ всъщност дава възможност на чужди граждани практически да купуват българско гражданство. Така то се превръща в стока от битпазар - имаш ли пари, ставаш български гражданин, нямаш ли, колкото и да обичаш България - не ставаш“, заяви депутатът Любен Корнезов.

Той подчерта, че това противоречи на Конституцията и ако президентът не се намеси, от левицата ще сезират Конституционния съд.

#Президент на България #Росен Плевнелиев #Капитал #Закон за насърчаване на инвестициите #българско гражданство #Любен Корнезов #БСП #Конституционен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници